När Tove-festivalen för andra gången ordnas i Finland blir det i Muminmuseets hem i Tammerforshuset i Tammerfors, 2 december 2022. Bland gästerna syns till exempel den Finlandia-belönade författaren och manusskribenten Johanna Sinisalo, Googles produktmarknadsföringschef Yacine Samb och kompositören och musikern Lauri Porra. Biljetterna finns nu till salu!
Under Tove-festivalen firas konstnären och författaren Tove Jansson tillsammans med finländska kultur- och samtidspersonligheter som alla förenas av sin kärlek till Janssons mångsidiga produktion.
Tove-festivalen anländer för första gången till Tammerfors. Festivalen har tidigare ordnats på Fotografiska museet i Stockholm i mars 2020 samt på Svenska Teatern i Helsingfors i september 2021.
En titt på programmet
Tove-festivalen i Tammerfors tar med publiken på en fascinerande audiovisuell resa med hjälp av de inbjudna panelisterna, musiker och aktuella experter, samtidigt som vi bjuds på sällsynt intervjumaterial ur arkiven med Jansson och människor som kände henne.
Bland panelisterna finns den Finlandia-belönade författaren och manuskribenten Johanna Sinisalo, som beslöt sig för att bli författaren efter att hon läst Tove Janssons muminroman “Kometen kommer”. Förutom nio romaner har Sinisalo också skrivit kortprosa och manus för filmer, tv-serier och tecknade serier – varav många utspelar sig i Mumindalen. Hon har också skrivit artiklar, essäer och föreläst om Tove Janssons livsverk, särskilt om muminböckerna och om Tove och Lars Janssons (1906–2000) tecknade muminserier.
“Tove Jansson associeras oftast med Mumindalen, och därför glömmer vi lätt att hon både skrev och målade mästerverk för en vuxen publik. Jag beundrar henne mycket för att hon som författare och manusskribent lyckades kombinera svindlande fantasiresor med klarsynta och varma karaktärsbeskrivningar. Eftersom Tammerforshusets Muminmuseum översvämmas av Janssons äventyrslust, kan jag inte föreställa mig en bättre plats för en Tove-festival än Tammerfors, säger Sinisalo.
Sinisalo diskuterar med Googles produktmarknadschef Yacine Samb om modiga kvinnor som arbetar i krävande positioner, liksom Tove Jansson på sin tid.Panelisterna berättar också hur Jansson har påverkat och inspirerat dem i deras jobb. Diskussionen leds av Tammerforshusets vd Paulina Ahokas.
Utöver paneldiskussionerna får vi också höra musik av kompositören och musikern Lauri Porra, känd från gruppen Stratovarius, som komponerat musik inspirerad av Mumin-berättelserna. Sångerskan och skådespelaren Emma Klingenberg uppför också sina tolkningar av Janssons sångtexter.
“Tove Jansson var en väldigt modig och progressiv kvinna som med sitt arbete och sin livsstil bidrog till att riva ner förlegade normer. Med inspiration av hennes arbete, samlar den här upplagan av Tove-festivalen en otroligt imponerande grupp av människor som inom sina specialområden på ett banbrytande sätt arbetar för att skapa en mer jämlik, inkluderande och lycklig värld”, säger Roleff Kråkström, VD på Moomin Characters.
“Vi är också glada över att festivalen ordnas i Tammerfors. Tammerfors är inte bara Finlands tredje största stad utan den är också hemmet för Tove Janssons ursprungliga muminkonst: Jansson donerade år 1986 en stor samling av bl.a. originalteckningar för de olika Mumin-böckerna till Tammerfors konstmuseum”, fortsätter Kråkström.
Efter programmet på scenen fortsätter kvällen med middag med skärgårdssmaker och efterfest på Mumin-museet. Under kvällen spelas det musik från Tove Janssons tid och i ateljén finns restaurang Tuhtos bar. I Mumin-museet kan publiken se Tove Janssons originalteckningar och de tredimensionella Mumin-tablåerna hon skapade tillsammans med sin partner, grafikern och konstnären Tuulikki Pietilä (1917-2009). I Observatoriet pågår den tillfälliga utställningen Ur Toves bokhylla, en utställning om vad ett hemmabibliotek säger om sin ägare.
Köp biljetter nu
Biljetterna till Tove-festivalen kostar 59 euro och släpptes tisdag 24 maj i Tammerforshusets biljettkassa samt på lippu.fi. Biljetter till middagen efter festivalen säljs separat och innehåller förutom läckerheterna på buffébordet även efterfesten på Muminmuseet som pågår till midnatt. Middagsbiljetterna kostar 35 euro (totala biljettpriset 94 euro).
Diskussionerna på scenen sker på finska.
Hädelse i Tove Janssons litteratur – och andra pärlor från den första Tove-festivalen
Religion är kanske inte det första man associerar Tove Jansson med, men om man tar en närmare titt på hennes litteratur kan man hitta bibliska motiv både i muminböckerna och hennes vuxenlitteratur.
“Tove Jansson viftar med en queer flagga” – Queera Muminberättelser på Tovefestivalen 2021
Ett ämne på Tovefestivalen i Helsingfors i september 2021 var queera Muminberättelser. Se en video från paneldiskussionen här!
Mer än ”mamamamama” – så här gör man muminmusik
Hur låter Mumindalen? När en värld redan är så fulländad som Tove Janssons muminuniversum, hur gör man då man ska lägga till musik? Tre musiker med unik inblick i Tove Janssons muminmusik…