Tove Festival, Reykjavik, 10.9.2022
Plats: Musikhuset Harpa, Reykjavik
Datum: 10.9.2022
Tid: 11.00-19.00
Biljettpris: 7500 ISK, inkl. lätt lunch
En dag mellan verklighet och fantasi, ord och bild i Tove Janssons värld
Tove Jansson – bildkonstnären, författaren, poeten, dramatikern och serieskaparen hade ett mod som syns i hela hennes produktion och privatliv. Hon skapade konst som fortsätter att inspirera författare och konstnärer idag.
Tillsammans med de inbjudna konstnärerna och akademikerna tar Gerður Kristný med publiken på en svindlande visuell upplevelse. Vi kan förvänta oss diskussioner om utopi, religion och livets mening, queera aspekter i Janssons litteratur, miljö och klimatkris och hur Jansson ständigt utvecklade sin konst. Bland gästerna finns Katrín Jakobsdóttir, Margrét Tryggvadóttir, Hilmar Hildar Magnúsarson, Jón Yngvi Jóhannsson, Ragnar Kjartansson, Ármann Jakobsson, Sigríður Guðmarsdóttir, Nanna Hlín Halldórsdóttir, Natania Jansz, Andri Snaer Magnason och Sophia Jansson. Vi får också njuta av musikframträdanden av Lauri Porra (Stratovarius) och Emma Klingenberg (Tove Jansson – visdiktaren).
Program
11.00 Välkomstord av programledaren Gerður Kristný
11.10 En queer resa in i Toves litterära rum (på isländska)
Det är numera ett känt faktum att Tove Jansson i sitt arbete sysslade med olika slags queerliv och erfarenheter, såsom “att vara annorlunda”, samkönad kärlek och tillgivenhet. I den här panelen diskuterar litteraturvetaren Ásta Kristín Benediktsdóttir queerness i Mumindalen och andra litterära rum skapade av Jansson tillsammans med översättaren och författaren Þórdís Gísladóttir, läraren Hildur Ýr Ísberg och queeraktivisten Hilmar Hildar Magnúsarson. Tillsammans försöker de svara på frågor som: Hur översätts denna queerness till isländska? Och hur talar den till moderna läsare i olika åldrar?
Moderator: Ásta Kristín Benediktsdóttir
Panelister: Þórdís Gísladóttir, Hildur Ýr Ísberg, Hilmar Hildar Magnúsarson
12.00 Utopin och drömmen om en bättre värld i Tove Janssons verk (på isländska)
I Tove Jansons verk, böcker såväl som illustrationer, skapas en fascinerande värld där vänskap, omtanke och tolerans är centrala frågor. Gerður Kristný pratar med Katrín Jakobsdóttir, litteraturvetare och Islands premiärminister, Margrét Tryggvadóttir, författare, grafisk redaktör och före detta riksdagsledamot, Jón Yngvi Jóhannsson, lektor vid Islands universitet, samt konstnären Ragna Kjartansson om fantasins fristad i Janssons verk. Är denna värld en ouppnåelig utopi eller är det kanske den värld vi redan lever i, men sedd ur ett nytt perspektiv?
Panellists: Katrín Jakobsdóttir, Margrét Tryggvadóttir, Jón Yngvi Jóhannsson
Ragnar Kjartansson (video)
12.45 Lunch
14.00 Kometen kommer: religion, estetik och filosofi i Mumindalen (på isländska)
Tove Janssons böcker ställer ofta sina läsare inför de svåraste frågorna om livets mening och existens. Men har de några svar? Var ska man leta efter syfte och vägledning i en värld fylld av absurda varelser som Sniff, Bisamråttan och lilla My?
Moderator: Haukur Ingvarsson
Panelister: Ármann Jakobsson, Sigríður Guðmarsdóttir, Nanna Hlín Halldórsdóttir
14.55 Coffee break
15.30 Tove Jansson – visdiktaren (på engelska och svenska)
Emma Klingenberg sjunger sånger från konserten ”Tove Jansson – visdiktaren”, som baserar sig på texter skrivna av Tove Jansson.
Emma Klingenberg, sång. Kristian Nyman, piano.
16.00 Att hålla det fräscht och sant. Tove Janssons sökande efter en ny estetik i sitt författarskap och konst (på engelska)
Som alla sanna kontsnärer motstod Tove Jansson kommersiella påtryckningar för att få fram iterationer av samma enormt populära bilder och berättelser. Istället tänjde hon på gränserna i sitt konstnärsskap. Hon upptäckte och experimenterade ständigt med konstnärliga tekniker samtidigt som hon sökte nytt djup och nyans i sin prosa. Sophia Jansson, Tove Janssons brorsdotter, diskuterar med Natania Jansz, förläggare på förlaget Sort of Books, de många subtila och uppenbara sätten som Tove Jansson redigerade och förvandlade sitt författarskap och konst, och tog med sig sin läsekrets och publik. De samtalar om dessa förändringar och de få betrodda som Tove låtit påverka hennes arbete.
Moderator: Gerður Kristný
Panellists: Natania Jansz, Sophia Jansson
17.00 Tove Jansson i världen: hur barnfiktion tar upp de största frågorna (in English)
Tove Jansson skrev den första Muminboken – Mumintrollen och den stora översvämningen – i en kristid, i slutet av andra världskriget. Flyktingar vandrade genom Europa och deras närvaro återspeglas i hennes roman. Det var ett tema som hon återkom till i två viktiga muminromaner, Kometen kommer och Farlig midsommar. Mumintrollen må vara en fantasi men de speglar väldigt mycket den riktiga världen. Mark Ellingham från förlaget Sort Of Books får sällskap av den bästsäljande isländska författaren Andri Snaer Magnason för att diskutera hur Tove hanterade stora teman inom barnfiktion, och hur Magnasson följer samma väg i sitt eget arbete, och tar upp i synnerhet världens klimatkris.
Moderator: Mark Ellingham
Panellist: Andri Snaer Magnason
17.50 Break
18.15 Seasons in Moominvalley
Den internationellt erkända basisten och kompositören Lauri Porra har under det senaste året skapat musik kring muminberättelserna och -illustrationerna. För första gången på Island uppträder han nu med ett urval av denna musik, ackompanjerad av sina musiker. Lauri Porra, bas, Hanna Hohti, altviolin, Markus Hohti, cello, Antti Kujanpää, piano, Kasmir Uusitupa, violin.
18.45 Avslutande ord med Sophia Jansson och Gerður Kristný
“Tove Jansson viftar med en queer flagga” – Queera Muminberättelser på Tovefestivalen 2021
Ett ämne på Tovefestivalen i Helsingfors i september 2021 var queera Muminberättelser. Se en video från paneldiskussionen här!
Hädelse i Tove Janssons litteratur – och andra pärlor från den första Tove-festivalen
Religion är kanske inte det första man associerar Tove Jansson med, men om man tar en närmare titt på hennes litteratur kan man hitta bibliska motiv både i muminböckerna och hennes vuxenlitteratur.