Hur låter Mumindalen? När en värld redan är så fulländad som Tove Janssons muminuniversum, hur gör man då man ska lägga till musik? Tre musiker med unik inblick i Tove Janssons muminmusik delade med sig av sina erfarenheter på Tove-festivalen i Helsingfors, september 2021. Det blev ett samtal om inspiration, rädsla – och lamm-delar… Nyligen har vi även intervjuat Sigur Rós kompositör Kjartan Sveinsson om hans medverkan i det efterlängtade spelet Snufkin: Melody of Moominvalley.
Kompositören och perkussionisten Samuli Kosminen har skrivit musiken till den renommerade tv-animationen Mumindalen. Enligt honom försökte han och hans kompositörskumpan Jarmo Saari skapa en hemlagad känsla i musiken.
“Vår tanke var att musiken skulle låta som att den var spelad med instrument Muminpappan har hämtat med sig hem från sina resor runtom i världen, stuff han hittat i källaren och på vinden.”
Kompositören och basisten Lauri Porra skapar för närvarande musik för Mumin som varumärke. Han beskriver sin resa in i muminmusiken som ett slags detektivarbete.
“Tove Jansson var en konstnär som skapade ett universum. Musikens funktion är att stöda den värld Tove Jansson har skapat. Vi har en massa information i form av hennes illustrationer, text och tankar och utgående från dem försöker vi hitta någonting som hedrar och passar i den världen. Det är viktigt att koncentrera sig på Tove Janssons vision och försöka skapa musik som inte stör kärnan av hennes värld.”
Kolla in videon för ett smakprov av Lauri Porras muminmusik och hans konsert “Seasons in Moominvalley” som hade premiär på Tove-festivalen in Helsingfors 2021:
Konstiga instrument gör muminmusiken
Intressant nog har både Kosminen och Porra en förkärlen för något underliga instrument. Som Kosminen beskriver det: ju konstigare, desto bättre.
”När vi komponerar musiken, funderar vi på hur vi ska spela in den och då börjar vi oftast med att prova konstiga saker – ännu konstigare än vad som finns i den slutliga musiken. Men du måste börja med ytterligheterna.”
I denna video kan du se hur konstigt det kan bli:
Av någon orsak använder både Kosminen och Porra delar av lamm i sina inspelningar. På Tove-festivalen i Helsingfors hade båda två tagit med sig sina favorit-lammdelar, vilket visade sig vara ödesdigert. Scrolla ner för att se hela deras discussion på festivalen och få reda på vad som hänt.
Visdiktaren Tove Jansson
Den finlandssvenska sångaren och skådespelaren Emma Klingenberg har sitt egna unika perspektiv på musiken i Tove Janssons värld: hon är den första att samla och studera de visor Tove Jansson har skrivit. Vissa av Tove Janssons beundrare kanske känner till att hon skrev musik för muminteaterpjäser tillsammans med Erna Tauro, och många känner till Höstvisan, men vidden av hennes skrivna musik var en nyhet till och med för forskaren.
I två hela år fick Emma Klingenberg tillgång till Tove Janssons skyddade ateljéhem och gick igenom hennes mappar, papper och lådor för musikrelaterat material. Och hennes fynd var häpnandsväckande!
”Det var väldigt inspirerande och det kändes som att livet hade gett mig en enorm gåva. Jag trodde också att [Tove Jansson-biografikern] Boel Westin antagligen redan hittat denna lyrik tidigare och skrivit om den – kunde det vekligen vara möjligt att ingen hade gjort det före mig? Jag insåg att ingen hade gjort det, så jag skred till verket”, berättar Klingenberg.
Klingenberg har identifierat fyra olika sångkategorier hos Tove Jansson. För det första: muminsångerna, där nästan alla figurer har en egen sång. Så finns det specifika låttexter, till exempel samlingen ”Visor till min dam”, alltså kärlekssånger som hon skrivit särskilt till Vivica Bandler, men också till Atos Wirtanen. Sedan finns det också visor skrivna till vänner och visor för teaterpjäser.
Titta på videon med Emma Klingenberg som sjunger Snusmumrikens vårvisa här:
Läs mer om Emma Klingenberg musik på tovejansson.com!
Ingen “begravningmusik” i Mumindalen
Båda två Muminkompositörer Porra och Kosminen känner sig tidvis pressade i sin skapandeprocess relaterade till Tove Janssons ikoniska muminberättelser.
”På ett personligt plan körde jag fast i en rädsla av att inte respektera Toves verk tillräckligt och jag insåg att min egen tolkning inte musikmässigt var vad de sökte efter för tv-serien Mumindalen, säger Samuli Kosminen, och syftar på regissören och tv-bolagen dömde ut den musik han först komponerat för serien som ”för mörk och melankolisk”.
”Under de första mötena med den brittiska regissören frågade han oss vad i all världen vi höll på med, det här är en prime time tv-serie och er musik låter som begravningsmusik – så här kan inte tv-serien om mumin låta. Vi försökte säg att han bara inte förstår den nordiska melankolin, att det borde vara så här. Vi måste bli påminda om att göra musiken gladare. Vissa av våra ursprungliga idéer finns fortfarande kvar, bara i något mindre melankolisk tappning. Och vi som trodde vi gjorde glad musik!
“Rädslan är en del av skapandet. Om du inte är rädd, försöker du inte tillräckligt mycket.”
Lauri Porra kan relatera till rädslan.
”Som erfarna kompositörer tror jag vi kan slå fast att vi alltid är rädda när vi gör musik, men att rädslan aldrig är användbar – vi gör alltid vårt bästa och när det inte fungerar, gör vi någonting annorlunda. Eller så säger vi okej, det är så här vi vill ha det. Rädslan är en del av skapandet. Om du inte är rädd, försöker du inte tillräckligt mycket.”
Soundtrack för ett nytt Snusmumriken-spel
Snufkin: Melody of Moominvalley är ett kommande spel där Snusmumriken är på jakt efter att återställa harmonin i Mumindalen som har tagits över av parkvakten och hans fula parker.
Snufkin: Melody of Moominvalley soundtracket innehåller musik av det isländska rockbandet Sigur Rós, tillsammans med kompositören Oda Tilset. När Kjartan Sveinsson från Sigur Rós först hörde talas om möjligheten att använda bandets musik på soundtracket var han tveksam: vilken musik skulle kunna göra Mumindalen rättvisa?
Varför fortsätter Tove Jansson inpirera?
Alla tre musiker har sin egen tanke om varför Tove Janssons konst fortsätter inspirera konstnärer, läsare och tittare världen över än idag, tjugo år efter att hon gick bort.
”Jag tror att orsaken till att muminberättelserna är så populära och effektfulla är att de har en så personlig ton, men samtidigt är så universella och sårbara och handlar om djupt humanistiska dilemman av olika typer. Det att karaktärerna har sina brister och att hur de accepterar andra har varit viktiga apekter för mig. Och hon beskrev det här så berörande, modigt och originellt… Och den nordiska melankolin som vi kanske tar för given ses utomlands antagligen som underlig på ett bra sätt.”
Emma Klingenberg är imponerad av Tove Janssons hängivelse till arbete.
”Hon älskade att jobba och var inte rädd att använda sina egna erfarenheter i sitt arbete”, säger Klingenberg och avslutar med att citera Tove Jansson själv i ett brev till Vivica Bandler:
”Du får inte söka din kraft bland människor – den kan inte finnas där.
Den är i dig i det du formar.
Jag vet att du är våldsamt stark och du måste få den styrkan levande utan att den laddas av nån annan.
Du kommer att få den, sedan blir du aldrig ensam.”
Lauri Porra svara genom att citera sin egen farmorsfar, kanske den mest kända finländska kompositören genom tiderna, Jean Sibelius:
”Jag är aldrig ensam, jag har min musik.”
Titta på diskussionen mellan Emma Klingenberg, Lauri Porra och Samuli Kosminen på Tove-festivalen i Helsingfors, september 2021, inklusive lite improviserat musikaliskt skapande på scen, här:
Lyssna på det splitternya soundtracket för Mumindalens andra säsong
Det officiella soundtracket för Mumindalens andra säsong har släppts som en digital utgåva. Albumet följer den första säsongens framgångsrika soundtrack med Tom Odell, First Aid Kit och MØ. Till den andra säsongens…
Finlandssvensk sångerska blåser liv i Tove Janssons vistexter
Notice: [ Timber ] {{ post.preview }} is deprecated since Timber version 2.0.0! Use {{ post.excerpt }} instead. in /home/ubuntu/site/vendor/timber/timber/src/Helper.php on line 462
Emma Klingenberg. Bild: Anders Lönnfeldt Den finlandssvenska skådespelaren och sångaren Emma Klingenberg arbetar som bäst med material…
Nationaloperan – Mumin opera 1974
Notice: [ Timber ] {{ post.preview }} is deprecated since Timber version 2.0.0! Use {{ post.excerpt }} instead. in /home/ubuntu/site/vendor/timber/timber/src/Helper.php on line 462
I detta inlägg om Mumin på teater fokuserar vi på Nationaloperans Mumin opera från 1974. Tidigare har vi skrivit om Mumintrollet och…