De första japanska översättningarna av Tove Janssons böcker släpptes på 1960-talet och följdes snabbt av de japanska TV-animationerna med mumin. Nu, med flera muminbutiker, en temapark, caféer och konditorier - och en enorm fanbase - kan mumins närvaro i Japan inte gå obemärkt förbi. Dyk ner i Mumins historia i Japan och allt om Mumin som du kan hitta där idag.
Oavsett om du är ett äkta fan eller en nyfiken resenär, kan du resa genom muminfandom i Japan i den här artikeln! Om du letar efter något specifikt kan du hoppa direkt till…
➡️ Mumins historia i Japan
➡️ Moominvalley Park
➡️ Muminbutiker
➡️ Mumincaféer och konditorier
➡️ Muminberättelser och adaptioner på japanska
➡️ Användbara länkar för Mumin i Japan
Mumins historia i Japan
Muminromaner på japanska 📚
Den allra första muminberättelsen, Småtrollen och den stora översvämningen, publicerades ursprungligen 1945, följt av Kometen kommer 1946 – men det var inte förrän ett par decennier senare som muminberättelserna började bli populära runt om i världen.
När muminböckerna landade i Japan växte intresset snabbt och japanska utgåvor av alla åtta romaner kom ut inom en handfull år mellan slutet av 60-talet och början av 70-talet.
Precis som i andra språk har många av namnen på karaktärer och platser anpassats – på japanska heter till exempel Hattifnattarna “Nyoronyoro” och Snorkfröken “Non-non”.
Japanska animationer om Mumin 📺
Snabbt efter de första japanska muminromanerna började Fuji Television att producera en animerad serie på 65 avsnitt inspirerad av muminberättelserna. Mūmin (“Mumin”) sändes i Japan mellan 1969 och 1970.
Serien skulle se konstig ut för alla muminfantaster idag: karaktärerna var knappt igenkännbara och berättelserna innehöll våld, alkohol och bilar – en värld som var mycket annorlunda än den Tove Jansson skapade.
Av denna anledning godkändes serien aldrig av Tove och sändes därför inte utanför Japan. En andra, mer barnvänlig och godkänd serie, Shin Mūmin (“Nya Mumin”), släpptes i Japan 1972 och distribuerades internationellt.
Nästan två decennier senare släpptes det globala fenomenet Mumin (“Tanoshi Mūmin Ikka” på japanska) 1990. Ursprunget till denna globalt framgångsrika animation har också sina rötter i Japan: serien var en kombinerad insats av japanska, nederländska och finska producenter.
Vad många fans inte vet är att serien i Japan fick en spin-off med ytterligare 26 avsnitt. I Stillahavsområdet sågs den nya serien, Delightful Moomin Family: Adventure Diary, som den andra säsongen av Mumin. Den dubbades aldrig till engelska eller europeiska språk.
Tove Jansson på besök i Japan 🧳
Tove var alltid en fan av japansk estetik och hon samlade grafik från kända konstnärer som Hiroshige och Hokusai.
Tove besökte Japan för första gången i början av 70-talet när hon tillsammans med sin partner Tuulikki Pietilä reste runt i världen för att marknadsföra mumin.
Under detta besök höll Tove ett tal inför 800 personer i Tokyo. Boel Westin skriver i sin auktoriserade biografi att Tove började lära sig japanska månader i förväg, med hjälp av en japansk arkitekt, för att kunna hålla hela sitt tal på det inhemska språket. Detta blev naturligtvis en succé och beskriver väl Toves speciella relation till sina japanska fans och deras kultur.
I sin novellsamling Travelling Light, som ursprungligen publicerades 1987 men först nyligen översattes till engelska, skrev Tove en novell som heter “Correspondence“: en serie brev mellan en japansk flicka och hennes favoritförfattare Jansson. Ett vackert utbyte som sannolikt härstammar från Toves verkliga korrespondens med läsarna – hon besvarade alla beundrarbrev personligen.
Muminplatser i Japan
Moominvalley Park 🏞️
Moominvalley Park
📍 357-0001 Miyatazawa, Hanno City, Saitama Prefecture 327-6
Muminfans i Japan eller som reser till Japan fick en helt ny anledning att vara glada under 2019 när den första temaparken för Mumin öppnade i landet.
Moominvalley Park är byggd bredvid ett utomhusaktivitetsområde med nordiskt tema i Hanno City, Japan. Omgiven av skog och en sjö, med inbyggda platser från Mumindalen, förflyttar parken verkligen besökarna till de älskade berättelserna.
Du kan utforska fyra våningar av Muminhuset, träffa alla dina favoritkaraktärer och besöka uppslukande teaterupplevelser bland en hel dags värde av andra spännande aktiviteter.
Moominvalley Parks 5-årsjubileum
Den 16 mars 2024 firar Moominvalley Park sitt 5-årsjubileum! Här är fem speciella saker som händer i parken under jubileumsmånaden:
1️⃣ Alla som besöker parken på årsdagen (16 mars) får en japansk “tenugui”-duk dekorerad med parkens jubileumslogotyp!
2️⃣ Jubileumsfyrverkerier kommer att äga rum på 13 olika dagar.
3️⃣ Särskilda gäster, inklusive japanska mediepersonligheter och skådespelare, kommer att besöka Emmas Teater varje lördag.
4️⃣ Ett nytt inslag, Teater Mumindalen, kommer att visa en animation baserad på boken Vem ska trösta Knyttet?
5️⃣ Fem nya fotomöjligheter med statyer av de mest populära muminkaraktärerna har placerats ut runt om i parken.
Moominvalley Park-mugg
Psst! Har du den allra första Moominvalley Park-muggen? I samband med öppnandet av parken 2019 släppte Moomin Arabia en specialmugg som till en början endast såldes i Japan.
Muggen har en speciell stämpel av parkens logotyp och finns tillgänglig i den officiella webbutiken.
Muminbutiker och produkter 🛍️
Den första muminbutiken i Japan öppnades i Futakotamagawa, Tokyo, år 2012 – 13 år efter att den första officiella butiken öppnades i Helsingfors, Finland. Före denna butik hade det första Moomin Café, som öppnades i Tokyo Dome år 2003, en butikshörna som sålde olika muminprodukter.
Muminprodukternas stil i Japan var till en början till stor del baserad på den nordiska livsstilen, med fashionabla föremål som påminde fansen om den kultur som också inspirerade muminberättelserna. Idag kombinerar det officiella muminsortimentet i Japan importerade nordiska varumärken med tusentals olika produkter och exklusiva godsaker skapade av japanska varumärken.
De ursprungliga butikerna finns inte längre, men med flera nya öppningar är Moomin Shops en vanlig syn i olika städer i Japan – med fler och fler exklusiva produkter som fans på andra sidan världen aldrig ens har hört talas om!
Här är alla officiella muminbutiker som du kan hitta i Japan idag:
Moomin Shop
Dessa är stora butiker med breda produktsortiment, inklusive både nordiska och japanska varumärken, samt exklusiva godsaker som endast finns tillgängliga på dessa platser!
Moomin Shop Futako Tamagawa
📍Futako Tamagawa Rise Shopping Center, 2 Chome-21-1 Tamagawa, Setagaya City, Tokyo 158-0094, Japan
Moomin Shop Nagoya
📍6:e våningen , Takashimaya Gate Tower Mall, 1-1-3 Meieki, Nakamura-ku, Nagoya
Moomin Shop Ginza Tokyo
📍 3-1 Ginzanishi, Chuo-ku, Tokyo, 104-0061
Moomin Shop Osaka
📍 LUCUA Osaka, Floor 8, 3-1-3 Umeda, Kita-ku, Osaka-shi, Osaka, 530-8217
Moomin Shop Yokohama
📍 Sotetsu Joinus, 1-5-1 Minamisaiwai, Nishi-ku, Yokohama City, Kanagawa
Moomin Shop CASUAL EDITION
Dessa är mindre butiker, var och en designad utifrån en specifik muminserie, med olika produkter och exklusiva föremål i begränsad upplaga.
Moomin Shop CASUAL EDITION Tennoji Mio Osaka
📍 Tennoji MIO, 6:e våningen, 10-39 Hidenincho, Tennoji Ward, Osaka, 543-0055
Moomin Shop CASUAL EDITION Ueno Tokyo
📍 Atre Ueno WEST B1, 7-1-1 Ueno, Taito-ku, Tokyo
Moomin Shop CASUAL EDITION Yokohama
📍 2-16-B1 Takashima, Nishi-ku, Yokohama-shi, Kanagawa
Moomin Shop CASUAL EDITION Stellar Place Sapporo
📍 Sapporo Stella Place 5F, 2 Kita-5-jonishi, Chuo-ku, Sapporo City, Hokkaido
Mumincaféer och konditorier ☕ 🍰
Det första Moomin Café-konceptet i Japan öppnades i Tokyo Dome år 2003. Sedan dess har det funnits andra kaféer och pop-ups runt om i landet, och för närvarande är ett av de fasta ställena öppet.
Moomin Café Karuizawa
📍 Karuizawa Prince Shopping Plaza West, Karuizawa-cho, Kitasaku-gun, Nagano, Japan.
Från Mumintroll-dekorerade kaffedrycker till Hattifnatt-tårtor, Moomin Café Karuizawa är ett speciellt besök.
View this post on Instagram
Moomin Patisserie
År 2024 lanserades ett nytt koncept av Moomin Patisserie i Japan. Från det första konditoriet som öppnades i Osaka i januari till 10+ följande städer, byter konditoriets pop-up plats varje vecka fram till slutet av maj 2024.
Andra muminplatser och pop-ups 🌳
The Towel Museum (Handduksmuseet)
The Towel Museum
📍 2930 Asakurakami-kō, Imabari City
Towel Museum i Matsuyama, Shikoku, har en permanent utställning “Into the Moomin World”, inklusive en 40 meter lång handduk med olika muminfigurer!
View this post on Instagram
Tove Jansson Akebono Children’s Forest Park
Tove Jansson Akebono Children’s Forest Park
📍 893-1 Azu, Hanno City, Saitama Prefecture 357-0046
Tove Jansson inspirerade till skapandet av Akebono Children’s Forest Park som öppnades i Hanno stad år 1997. Parkens syfte är att skapa en bekväm, nyckfull plats för barn och familjer att koppla av på. Principen är att leva i harmoni med naturen – ett av muminberättelsernas viktigaste tema.
I parken kan du känna den Tove Jansson-liknande atmosfären och kanske till och med hitta element i parken som påminner dig om muminberättelserna, till exempel en badstuga.
Muminberättelserna på japanska
Om du letar efter mumininnehåll på japanska finns här några tips och länkar för att hitta det.
Muminböcker på japanska 📚
Du kan hitta muminromaner och bilderböcker på japanska i officiella muminbutiker runt om i Japan och den japanska mumin-webbshopen. De kan också vara tillgängliga via olika återförsäljare.
Muminserietidningar på japanska 💭
Även om muminserierna kanske inte är lika välkända i Japan som romanerna och animationerna, har de alla översatts till japanska. Böckerna Moomin Comic Strips Vol. 1-14 , till exempel, har publicerats i Japan. Du kan hitta serierna på samma ställen som romanerna och bilderböckerna.
Mellan 2020-2021 visades en specialutställning Moomin Comic Strips Exhibition – the Art of Tove and Lars Jansson i flera städer i Japan, inklusive några sällsynta serier som översatts till japanska för första gången.
Gamla muminanimationer på japanska 📺
De ursprungliga japanska muminanimationerna, Mūmin och Shin Mūmin, sändes i slutet av 60-talet och början av 70-talet och är därför svåra att hitta idag. Du kan hitta videor gjorda av fans av olika avsnitt på YouTube.
90-talsserien Mumin (“Tanoshi Mūmin Ikka”) är inte heller tillgänglig på några officiella streamingtjänster.
Mumindalen-serien på japanska 💻
Mumintrollen togs till 3D-världen för första gången 2019, när den nya serien Mumindalen (“Moomin dani no Nakamatachi” på japanska) släpptes globalt.
Den första säsongen sändes i Japan på BS4K-kanalen i april 2019, med några A-liströster i rollistan, såsom Ikue Otani och Koji Ochiai. Den första och andra serien kan streamas på BS4K.
Muminspel på japanska 🕹️
Det efterlängtade musikspelet Snusmumriken: Mumindalens Melodi är äntligen tillgängligt på PC Steam och Nintendo Switch globalt – även på japanska. En mobilversion kommer att släppas senare under året.
Det finns också flera andra mumin-mobilspel tillgängliga i Japan, varav många har sitt ursprung där. Du kanske har hört talas om Moomin Move, ett platsbaserat mobilspel som just nu tar över Japan.
Kompiskunskap med mumin på japanska
Kompiskunskap med Mumin är en gemensam satsning av Moomin Characters och Röda Korset som syftar till att lära barn självmedvetenhet och medkänsla genom gratis inlärningsmaterial. Materialet som skapats för både lärare och föräldrar att öva med barn finns nu också tillgängligt på japanska.
Användbara länkar för Mumin i Japan
Moominvalley Park 🏞️
Moomin Shop Japan 🛍️
🔗 Webbplats & butik
🔗 Facebook
🔗 Instagram
🔗 X
🔗 LINE
Moomin Café Karuizawa ☕
Moomin Patisserie 🍰
Håll utkik efter dessa kanaler – nya muminbutiker kommer att öppna i Japan 2024! 😉
Monumental Tove Jansson-utställning på HAM: paradis och mumintroll
En stor utställning med Tove Janssons monumentala väggmålningar öppnar på konstmuseet HAM i Helsingfors i oktober.
Hur man njuter av de små sakerna i livet som mumintrollen
I mumintrollens värld handlar livet inte bara om äventyr. Här kommer sex sätt att njuta av de små sakerna i livet – precis som mumintrollen.
Muminfantastens guide till Finland
Besöka de platser som listas i denna Muminfantastens guide till Finland, från Muminvärlden till den finska skärgården.