#66 Segla med Klippdassen och Too-ticki 2014
Den tredje muminsommarmuggen där Arabia använde en gul-blå bakgrund heter Segla med Klippdassen och Too-ticki. Muggen släpptes våren 2014 under en begränsad tid och i begränsad mängd. Motivet är från serie #20 Mumin till sjöss (1959) som Tove Jansson illustrerade till ett manus hon skrev tillsammans med sin bror Lars Jansson.
#67 Skida med herr Brisk 2014
Vintermuggarna, som har utkommit sedan år 2006, har ofta haft liknande bakgrundsfärg; de första fyra muggarna var mörkblåa medan de fyra följande var ljusare blå-vita. Formgivaren Tove Slotte använde under några år från och med 2014 en litet mörkare ton, där hon betonade det gråa.
Bilderna från Skida med herr Brisk är alla från serie nummer #5 Den farliga vintern (1955), skriven och illustrerad av Tove själv.
Muggen släpptes samtidigt med en sats miniatyrmuggar och en skål. Skålen är inte mer än den andra vintersäsongsskålen i ordningen, trots att det började släppas skålar tillsammans med sommarmuggarna redan år 2006.
#68 Muminhuset 2015-
År 2015 lanserade Arabia en muminmugg som pryds av Muminhuset. Även om muggen lanserades för att fira Mumins 70-årsjubileum, finns den fortfarande i produktion, åtminstone tills vidare.
Arabias dekorationsdesigner Tove Slotte ritade skisser på både två- och trevåningshus, där hon införlivade olika karaktärer från Mumindalen från olika Mumin-serier.
.
Muggens Flilifjonkan, Stinky och Muminmamman är inspirerade av en ruta som Tove Jansson tecknade i serie #13 Föreningsliv i Mumindalen (1957). Tove Slotte har adapterat bilderna på Snorkfröken, Snusmumriken, Muminpappan och Sniff baserat på Janssons original från serie #18 Mumin och den gyllene svansen.
Modellen för Hemulens moster är från Tove Janssons serie #2 Muminfamiljen och Lilla My är tecknad utgående från serie #10 Mumindalen blir en djungel (1956), tecknad av Tove Jansson.
”Jag ville ha med den rödhåriga Salome eftersom Jansson ofta själv ritade in små knytt och homsor som ofta inte ens hade något namn i sina bilder. Jag har tecknat muggens Salome själv, men tagit modell till exempel av akvarellen i slutet på Den farliga resan”, säger Tove Slotte, som har designat muggen. ”Bilderna på Mymlan och Snorkfröken har jag skapat genom att sammanföra många olika bilder ur Janssons serier”.
Tove Slotte ville också pröva hur det skulle se ut att ha ett papperstak på muggen. Arabia tände på idén, och följdaktligen är varje muminhusmugg försedd med ett papptak. Här ser du en av Slottes skisser, där man kan se att det gjordes flera ändringar innan muggen godkändes för produktion.
Läs mer om planeringen av Muminhuset-muggen i vår tidigare bloggpost (på finska):
#69 Håll vattnet rent 2015
Muminmuggen Håll vattnet rent var en av de produkter som tillverkades exklusivt för stiftelsen Håll Sverige Rent. Muggen är också känd under namnet HSR, med anspelning på namnet Håll Sverige Rent.
Naturen och havet var viktiga för Tove, vilket syns i många av Mumin-berättelserna. På 70-talet gjorde Tove och hennes bror Lars Jansson många exklusiva planscher för stiftelsen Håll Sverige Rent, för dess Rädda Östersjön-kampanj. Motivet på Håll vattnet rent är från en av syskonen Janssons planscher, som Tove Slotte har modifierat så att den passar Teema-muggseriens format.
Muggarna såldes endast i Sverige under under år 2015, och undantagsvis exklusivt i Finland i Moomin Shop:arna i Helsingfors och nätbutiken på moomin.com med internationell leverans. När man köpte kampanjprodukter, allt från muggar till t.ex. reflexer, stödde man stiftelsens arbete för att lära elever och deras föräldrar om effekterna av nedskräpning i naturen.
Pärmbilden och originalbilderna: Moomin Characters
Produktbilder på muggarna: Fiskars
Hittills finns bara en muminmugg som är illustrerad också på insidan – Historien bakom Arabias muminmuggar, del 16
Notice: [ Timber ] {{ post.preview }} is deprecated since Timber version 2.0.0! Use {{ post.excerpt }} instead. in /home/ubuntu/site/vendor/timber/timber/src/Helper.php on line 462
Vart sjätte exemplar av muggen Toves jubileum var försedd med ett par glasögon på muggens innerkant. Alla ville ha just de ovanliga…
Varenda detalj på muminmuggarna är från Janssons original – Historien bakom Arabias muminmuggar, del 15
Notice: [ Timber ] {{ post.preview }} is deprecated since Timber version 2.0.0! Use {{ post.excerpt }} instead. in /home/ubuntu/site/vendor/timber/timber/src/Helper.php on line 462
Muminmuggen från år 2013 tas ur produktion vid årsskiftet.
Lär dig allt om Arabia’s muminmuggar på vår sida ägnad åt muminmuggar.