Hur gick det sen? Var Tove Jansson internationella genombrott. Titta på nya kortdokumentären som visar upp den första muminbilderboken i ett nytt ljus!
”Från mjölkbutiken klockan fem, ett litet Mumintroll gick hem.”
”Han skrek på Mamma, stackars troll, men Mamma var på annat håll…”
”Och Muminmamman sa med kraft: vi dricker hädanefter saft!”
Bilderna och verserna ur Tove Janssons barnboksklassiker Hur gick det sen? Boken om Mymlan, Mumintrollet och Lilla My har etsat sig fast i mången liten läsare och fått klassikerstatus, särskilt i Finland och Norden.
Bokens djärva och för bilderböcker väldigt okonventionella färgval, hålen i sidorna, de konstanta överraskningsmomenten och skrämmande landskap – inklusive jättedammsugare och borttappade mammor – gjorde boken unik i sitt slag redan då den gavs ut 1952.
Kolla in vår kortdokumentär som visar upp den första muminbilderboken i ett nytt ljus, och vilken kraftansträngning det har krävts av Tove Jansson för att få allt i boken att fungera: berättelsen, illustrationerna, bilderna, perforeringarna och den komplicerade färgsättningen och tryckprocessen. Boken trycktes i bara tre färger, men Jansson vänder denna begränsning till sin fördel. Hon klipper hål i sidorna i sin vilja att visa fler färger, och skapar på så sätt ett verkligt färgsprakande mästerverk.
Boken trycktes i bara tre färger, men Jansson vänder denna begränsning till sin fördel.
I vår video väcks Tove Janssons fantastiska originalillustrationer till liv med hjälp av nya animationer, ackompanjerade av nyskriven musik av kompositören och Stratovarius-basisten Lauri Porra.
Se också unikt arkivmaterial ur Åbo Akademis handskriftssamlingar, bestående av Janssons handgjorda utkast och minimodeller av boken, som avslöjar hur komplicerat det var att designa “muminböckernas kronjuvel” utan dagens moderna teknik. Jansson gör utkasten på enorma papper som viks många gånger om för att kunna räkna ut hur den ska tryckas, och processen är minst sagt komplicerad.
Tove Jansson skriver också långa och detaljerade brev till sin förläggare för att allt ska bli rätt. “Ett misstag vid inplaceringen kan förskjuta hela idén — det är ju lite krångligt med all perforering”, skriver hon till sin förläggare Thure Svedlin på förlaget Schildts.
Hur gick det sen? Var Tove Jansson internationella genombrott, och gjorde Mumin bekant för en finsk publik i egenskap av första muminbok på finska (även den utgiven 1952). Den prisbelönta boken både chockerade och fascinerade kritikerna, men de flesta var överens om att den var förträfflig, berättar litteraturforskaren och Tove Jansson-experten Boel Westin.
”Ljusrött av rött, svagast tänkbara ton…” – Färgkartan visar Tove Janssons vision
Notice: [ Timber ] {{ post.preview }} is deprecated since Timber version 2.0.0! Use {{ post.excerpt }} instead. in /home/ubuntu/site/vendor/timber/timber/src/Helper.php on line 462
För den som vill botanisera bland Tove Janssons manuskript och annat mumin-relaterat material är Åbo Akademis skrift- och bildsamlingar en verklig skattkammare.
Den första muminberättelsen och krigets skugga
På vilket sätt syns krigets inflytande i Tove Janssons första muminberättelse? Det får du veta i det här video om Småtrollen och den stora översvämningen.
Den gripande historien bakom Vem ska trösta knyttet?
Visste du att Tove Jansson fick inspiration till bilderboken Vem ska trösta knyttet? via ett brev från en ung läsare?