När Tove Slotte, som hade inlett formgivningen av Arabias muminmuggar, blev moderskapsledig med sitt förstfödda barn, vikarierades hon av freelance-formgivaren Camilla Moberg. I slutet av 90-talet arbetade Moberg på sitt slutarbete vid Arabia, storköksservisen Savoie, när det erbjöds en möjlighet att formge bland annat Arabias följande fyra muminmuggar.
#5 Mugg mörkblå 1991-1999
Den femte mumimuggen av Teema-modell, Mugg mörkblå, började säljas i butiker år 1991. Muggen går också under namnet Mugg mörkblå, Muminpappan. Muggen producerades fram till år 1999 och Camilla Moberg valde att illustrera den med bilder ur serie #12 Muminfamiljen och havet (1957).
”Eftersom det hade använts illustrationer för bara fyra muminmuggar, fanns det otroligt mycket att välja på ur Tove Janssons originalverk. Jag ville absolut fortsätta stilen där man inte hade med serierutorna, för jag tycker att en enhetlig bakgrundsfärg tar fram illustrationerna bättre, berättar Moberg.
”Allra först gick jag igenom alla originalböcker och serier och valde ut bilder som man kunde bygga en berättelse kring. Jag ville använda Janssons bilderböcker i färg som inspiration för muggarnas bakgrundsfärgsättning, så att stämningen skulle bli så mumindalslik som möjligt”, fortsätter Moberg.
För den första muggen kombinerade Moberg fyra olika bilder ur serien Muminfamiljen och havet. De andra muggarna formgav hon med illustrationer ur flera olika berättelser.
#6 Mugg mörkgrön 1991-1996
Den sjätte muminmuggen av Teema-modell, Mugg mörkgrön, utkom också år 1991. Muggen kallas också Mugg mörkgrön, Mumintrollet. Muggen, som formgavs av Camilla Moberg, tillverkades fram till år 1996 och illustrerades med bilder ur Tove Janssons serie #12 Muminfamiljen och havet, Tove Janssons serie #4 Den ensliga ön, och Tove och Lars Janssons serie #16 Mumin och medborgarkänslan (1958).
Moberg kände stor respekt för Tove Jansson och ville i de muggar hon formgav vara fullständigt trogen originalillustrationerna. Varje liten detalj i muggarnas illustrationer härstammar från originalillustrationerna i serierna eller böckerna. ”En mönsterformigvares yrkeskunskap syns speciellt i förmågan att kombinera illustrationer och hitta bra färgkombinationer. Det var utmanande att värna om Janssons konstfulla stil – att teckna svarta streck med tusch på en genomskinlig transparangfilm utgående från de ursprungliga bilderna krävde stor noggrannhet”.
# 7 Mugg mörkgul 1991-1999
Den tredje muminmuggen formgiven av Camilla Moberg var Mugg mörkgul som utkom år 1991. Muggen kallas också Mugg mörkgul, Lilla My. Originalillustrationerna som använts för muggen är ur romanerna Trollvinter (1957) och Farlig midsommar (1954) samt Tove och Lars Janssons serie #17 Mumin och kometen (1958).
Som mönsterformgivare arbetade Moberg experimentellt, hon gjorde många variationer både vad gäller bilder och speciellt färgalternativ. Det är viktigt att hitta exakt rätt bakgrundsfärg för att helheten ska fungera. Ibland stöder den perfekta bakgrundsfärgen inte illustrationerna och ibland är det tvärt om.
Camilla Moberg har en samling olika versioner av de muggar hon formgav. Den slutgiltiga färgen framträdde först i det skedet av produktionen då man brände muggarna.
Du kan se flera bilder på färgexperiment med muminmuggar från 90-talet i vår tidigare bloggtext (på finska) “Erittäin harvinaisia värikokeiluja 90-luvun muumimukeista”.
#8 Mugg mörkrosa 1991-1999
Mugg mörkrosa utkom också år 1991. Muggen går också under namnet Mugg mörkrosa, Muminmamma. Camilla Moberg formgav muggen med hjälp av bilder ur Tove Janssons roman Trollvinter (1957) Pappan och havet (1965) och Tove Janssons serie #12 Muminfamiljen och havet (1957).
Nedan ser du bilder på skisser av muggarna ur Camilla Mobergs arkiv. Den första bilden visar en version där Moberg har använt kopior av originalillustrationerna och färglagt bakgrunden. De slutgiltiga bilderna på den andra skissen är tecknade av Moberg, som har kopierat Janssons teckningsstil.
Moberg arbetar idag som formgivare och glaskonstnär och inspireras ofta av olika naturstenar och stenformationer.
”För mig representerar stenformationer mänsklighet och mänsklig kommunikation. Liksom Tove har jag bott i Pellinge och upplever att stenarna hör samman med både skärgården och Mumin”, säger hon.
Det är kanske ingen slump att Moberg redan i början av sin karriär valde bilder ur Tove Janssons produktion med naturstenar för de muminmuggar hon formgav?
Bilder:
Pärmbilden och originalbilderna: Moomin Characters
Produktbilderna på muggarna: Fiskars
Skissbilderna: Camilla Moberg
Lär dig allt om Arabia’s muminmuggar på vår sida ägnad åt muminmuggar.