#9 Mugg Ritning 1996-2002
År 1996 offentliggjordes den nionde muminmuggen av Teema-modell, Ritning. Ilustrationerna för muggen som formgavs av Tove Slotte är från Tove och Lars Janssons serie #19 Muminvinter (1959) ochToves serier #07 Att bygga ett hus (1956) ja #13 Föreningsliv i Mumindalen (1957). Den sista teckningen på muggen är från #07 Att bygga ett hus.
Märker du skillnaden mellan bilden på muggen och den sista serierutan? För att skapa den rätta stämningen i bilden valde muggens formgivare Tove Slotte att byta ut Muminmamman från serien Mumin bygger ett hus till en gladare variant. Ganska fint, eller hur?
Muggen utnyttjar också ett visuellt knep som Tove Jansson ofta använde sig av i sina serier – enkla, avlånga föremål för att avgränsa rutorna. För den här muggen valde Tove Slotte ut en pensel som förekommer i Att bygga ett hus.
På 1950-talet var de flesta serierutorna avgränsade med traditionella raka linjer, men både Tove Jansson och senare hennes bror Lars Jansson använde sig av till exempel penslar, pennor, träd, blommor, säkerhetsnålar, gardiner och alla möjliga andra avlånga föremål som fungerade i den aktuella serien. Du kan läsa mer om det här i en av våra tidigare blogg-texter (på engelska).
#10 Mugg Fred 1996-2002
En av de muggar som är mest hett eftertraktad bland samlare är den ljusblåa muminmuggen Fred som också kom ut på marknaden år 1996. För en av bilderna på muggen valde Tove Slotte en serieruta från Tove Janssons serie #4 Den ensliga ön (1955). För första gången på en muminmugg användes också en del av en postkortsillustration från år 1982.
En av de organisationer som Tove Jansson samarbetade med under sin karriär var människorättsorganisationen Amnesty International. Det var ett naturligt samarbete i och med att både Mumin-historierna och Amnesty International delar en värdergrund som bottnar i mänskliga rättigheter. Tove Jansson gjorde alltid samarbeten med just de organisationer som hon kände att delade samma värderingar som hon själv. De här samarbetsprojekten presenterade inte bara Tove Jansson som konstnär, utan också som människa.
#11 Mugg Kontor 1996-2002
Mugg Kontor som tillverkades mellan åren 1996 och 2002 hör till de muminmuggar där det händer mest. Tove Slotte har formgivit muggen med element ur följande serier:
-
- Tove och Lars Jansson #16 Mumin och medborgarkänslan (1958)
- (inspirationen till saxarna: Tove Jansson #8 Vi börjar ett nytt liv (1956))
- Lars Jansson #22 Mumins lampa (1960)
- (penseln: Tove Jansson #07 Att bygga ett hus (1956))
- Tove och Lars Jansson #16 Mumin och medborgarkänslan (1958)
- Tove och Lars Jansson #19 Muminvinter (1959)
Förutom penseln som avbildats på muggen Ritning använde sig både Tove och Lars av många andra sorters avlånga föremål som uppdelare av serierutorna, bland annat olika sorters saxar. Tove Slotte minns att den sax som avbildats på muggen Kontor är inspirerad av de saxar som Tove Jansson tecknade i sina serier. Slotte minns också att hennes mamma hade en liknande sax som den på bilden, så kanske designen har uppstått som en kombination av en exsisterande sax och de som avbildats i serierna!
#12 Mugg Kärlek 1996-
En muminmugg överträffar dem alla: Kärlek. Den enda muggen som har tillverkats oavbrutet sedan 90-talet är den ljusröda muminmuggen Kärlek. Tove Jansson valde illustrationerna till muggen från Tove och Lars Janssons serie #15 Snorkfröken i rokoko (1958) och Tove Janssons serie #07 Att bygga ett hus (1956). Solen som finns i bakgrunden på muggen är från serie #10 Mumindalen blir djungel (1956) och en av de mest kända Mumin-illustrationerna Mumin och Snorkfröken som kramar varandra ur Tove Janssons serie #11 Mumintrollet och marsinnevånarna (1957).
Även om muggen har tillverkats ända sedan år 1996, hör den fortfarande till de fem bästsäljande muminmuggarna. Tove Slotte, som har formgivit muggen, tror att populariteten beror på den känsloladdning som illustrationen visar.
“Mumintrollen som kramas är en så bedårande bild, och i kombination med den ljusröda färgen frambringar den av de starkaste känslorna, kärlek. Liksom Janssons bilder i allmänhet är den här tidlös, klassisk”, säger Tove Slotte och fortsätter: “Det här är en mugg som det är lätt att köpa i present åt någon. Jag har hört historier om hur många har börjat samla muminmuggar med just kärleksmuggen”.
#13 Mugg Julhälsning 1997-2002
Muggen Julhälsning som tillverkades åren 1997-2002 kombinerar flera av Tove Janssons originalbilder med formgivaren Tove Slottes alster. En del av muggens bilder kommer från postkortet Fredsmarsch som Jansson tecknade för välgörenhetsorganisationen Unicef år 1981. Tove Slotte har omarbetat muggens små tomtar från en teckning i novellen Granen ur novellsamlingen Det osynliga barnet (1962). Huvudmotivet är från Tove Janssons serie #5 Den farliga vintern (1955). Det lilla muminhuset i bakgrunden är en version som Slotte har skapat baserat på olika teckningar av Muminhuset.
Tack vare sin annorlunda färgläggning uppfattas muggen Julhälsning som startskottet för vad man kunde kalla serie av “specialmuggar”. Till skillnad från de enfärgade bakgrunderna på 90-talet följer den här muggens bakgrundsfärg med de valda teckningarna och bildens tema. Precis som fallet är med de andra muggarna från 90-talet har muggen Julhälsning blivit ett populärt samlarobjekt och muggarna är idag värda flera hundra euro.
Läs också de tidigare avsnitten i serien:
Historien bakom Arabias muminmuggar del 2: Camilla Moberg vikarierar Tove Slotte som formgivare
Aldrig sedda prototyper av första muminmuggen – historien bakom Arabias muminmuggar, del 1
Bilder:
Pärmbild och originalbilder: Moomin Characters
Produktbilder på muggarna: Fiskars
Lär dig allt om Arabia’s muminmuggar på vår sida ägnad åt muminmuggar.