#18 Muki Millennium 1999-2000
Vuosituhannen vaihteen kunniaksi Arabia halusi julkaista erikoismukin loppuvuodesta 1999. Arabian muumimukeihin erikoistunut koristesuunnittelija Tove Slotte valitsi mukiin originaalikuvituksia kolmesta eri alkuperäistyöstä: Hemulin Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä -kuvakirjasta (1960), Muumitalon vuonna 1973 ilmestyneestä joulukalenterikuvituksesta sekä Muumiperheen Tove ja Lars Janssonin sarjakuvasta #20 Muumipeikko merillä (1959). Alkuperäiskuvituksen Tahmatassun Tove Slotte vaihtoi itse piirtämäänsä Pikku Myyhyn mallintaen ainoastaan Tahmatassun asentoa.
Mukissa käytetyn talvimaiseman Muumitalo-kuvituksineen Tove Jansson loi alunperin Ruotsin televisiolle perinteiseen joulukalenteri tv-ohjelmaan. SVT:lle Tove ja Lars Janssonin käsikirjoittama tv-sarja Mumindalen (tunnetaan myös nimellä Jul i Mumindalen) esitettiin jouluaattoon saakka yksi jakso kerrallaan Ruotsissa joulukuussa 1973. Tyypillistä SVT:n joulukalenterille oli mahdollisuus ostaa myös perinteinen paperinen joulukalenteri jossa jokaisen luukun takana oli jokin kuva liittyen päivän jaksoon. Perinteisen luukkukalenterin sijaan Muumeista tehtiin vuonna 1973 Tove Janssonin kuvittama tarraversio. Jokaisen jakson yhteydessä esiteltiin mikä tarra kyseisenä päivänä tulisi liimata kuvan tiettyyn kohtaan. Myöhemmin samalla kuvituksella valmistettuja kalentereita on myös tehty perinteiseen luukkujoulukalenterin muotoon.
Millennium-muumimuki lasketaan keräilijöiden keskuudessa kuuluvaksi Joulutervehdys-mukin aloittamaan erikoismukien sarjaan. Kuitenkin Joulutervehdys-mukista poiketen Millennium-muki oli myynnissä ainoastaan rajoitetun ajan vuosituhannen vaihteen ympärillä. Ensimmäisistä Teema-mallisista muumimukeista lähtien pohjaleimassa on ollut muumihahmon kuva. Millennium-muki oli ensimmäinen erikoispohjaleimallinen muki jossa on kirjattuna esimerkiksi juhlavuoteen liittyvä teksti.
#19 Muki Niiskuneiti 2001-2012
Luonnollinen jatkumo Muumiperheen aloittamaan hahmomukien sarjaan oli Muumipeikon ystävättären Niiskuneidin oma muki. Vaikka Niiskuneiti muistuttaa monelta osin muumia, kuuluu hän niiskujen sukuun. Erikoisin tapa jolla niiskut eroavat muumeista on muun muassa se, että niiskut vaihtavat väriä aina tunteidensa mukaan.
Niiskuneidin hieman turhamaista ja keimailevaa luonnetta oivallisesti kuvaavat kuvitukset mukiin Tove Slotte valitsi Toven ja Lars Janssonin sarjakuvista #15 Niiskuneiti rokokoossa (1958) sekä #20 Muumipeikko merillä (1959).
#20 Muki Haisuli 2001-
Ainoa edelleen tuotannossa oleva 2000-luvun alun alkuperäisistä hahmomukeista on harmaa Haisuli-muki. Kuvitus Tove Slotten suunnittelemaan mukiin on valittu Tove ja Lars Janssonin sarjakuvasta #17 Muumipeikko ja pyrstötähti (1958). Haisuli on Poliisimestarin ohella ainoa Arabian oman hahmomukin saanut hahmo joka esiintyy ainoastaan sarjakuvissa, eikä Tove Janssonin romaaneissa.
#21 Muki Nipsu 2002-2008
Ensimmäisen Nipsu-hahmomukin kuvitukset ovat Tove Slotten valitsemat Tove Janssonin romaanista Muumipeikko ja pyrstötähti (1946) sekä sarjakuvasta #2 Muumiperhe (1955). Kuten muidenkin hahmomukien kuvitukset, myös Nipsun kohdalla Slotte on onnistunut valitsemaan kuvitukset jotka ilmiselvästi kuvastavat hahmon luonnetta. Nipsu esimerkiksi rakastaa kaikkia kallisarvoisia tavaroita ja innostuu niitä nähdessään ja varsinkin kiiltävät sekä kimaltavat esineet ovat hänestä erityisen kiinnostavia.
Ruskea Nipsu-muki on yksi arvokkaimmista hahmomukeista, sillä se oli tuotannossa ainoastaan kuuden vuoden ajan ja näinollen sen tuotantomäärät ovat hieman pienemmät kuin muiden hahmomukien. Ihastuttava ruskea Nipsu-muki oli tuotannossa vuoteen 2008 saakka jonka jälkeen tilalle saatiin uusi versio hahmomukista.
Kuvat:
Kansikuva, pohjaleimakuva sekä originaalikuvat: Moomin Characters
Mukien tuotekuvat: Fiskars
Lue myös aiemmat mukipostauksemme:
Tutustu kaikkiin Arabian Teema-mallisiin muumimukeihin erityisellä Muumimukisivustollamme.