Vuonna 1952 Tove Jansson maalasi kaksi valtavaa seinämaalausta Haminan kaupungille. Tänä kesänä ne esitellään suuremmalle yleisölle ensimmäistä kertaa osana Tove Jansson ja meri -näyttelyä. Seinämaalausten lisäksi näyttelyssä on esillä monia Janssonin meriaiheisia teoksia. Alta voit lukea, kuinka Jansson kuljetti 5,5-metriset teokset bussilla Haminaan, ja nähdä teoksissa piileskelevät pienet muumit.
Vuonna 1952 Tove Jansson sai valmiiksi kaksi suurta seinämaalausta: muraaliparin, jonka Haminan kaupunki oli tilannut 300-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Maalauksen aiheeksi oli annettu Haminan historia ja erityisesti kadetit, joita Suomen Kadettikoulu oli kouluttanut Haminassa vuosina 1821-1903.
Toisessa muraalissa esitellään linnoituskaupungin historiaa rannikkomaiseman kautta, kun taas toinen muraali on fantasianomaisempi tulkinta tapahtumista pinnan alta katsottuna. Tove Jansson sisällytti teoksiin monia lempiaiheitaan: ukkosmyrskyn ja aalloissa kiitävän purjelaivan, merenneidon sekä monia koristeellisia kasviaiheita ja mereneläviä.
Muraaleiden valmistumisesta tulee tänä vuonna täyteen 70 vuotta, mitä Haminan kaupunki juhlistaa Tove Jansson ja meri -nimisellä näyttelyllä.
Tove Jansson kuljetti työt Haminaan bussilla
Tähän asti muraaleita on säilytetty Haminan Seurahuoneella, samassa tilassa, johon ne alunperinkin tilattiin. Näyttelyä varten 5,5 metriä leveät teokset kuljetettiin noin 150 metrin päähän Haminan raatihuoneelle. Teoksia oli kantamassa kuusi miestä ja tapahtumaa seurasi Ylen kuvausryhmä. Voit katsoa videon operaatiosta Ylen sivuilta.
70 vuotta sitten Tove Jansson kuljetti työt henkilökohtaisesti Haminaan. Toisin kuin osan muista maalaamistaan muraaleista, Haminan taideteokset hän oli maalannut omalla studiollaan Helsingissä. Jansson matkasi Helsingistä Haminaan bussilla ja oli rullannut teokset, jotta kuljetus sujuisi kätevämmin.
Teoksissa kaksi piilotettua muumia
Rannalle sijoittuva nimetön maalaus kuvaa 1800-luvun alkupuoliskon Haminaa. Etualalla on kadetteja ja biedermeyer-pukuisia naishahmoja, sekä merenkulkuun liittyvää esineistöä ankkureista köysiin ja tiimalasista aurinkokelloon ja laivan keulakuvaan. Jalustalla seisoo karttapallo, joka muistuttaa Muumilaakson kristallipalloa. Itse kaupunki torneineen näkyy kauempana.
Merenalaisen muraalin nimi on Tarina merenpohjasta. Työn värimaailma ja korallimainen vedenalainen kasvusto ovat osoitus Tove Janssonin mielikuvituksesta – eivät niinkään todenmukainen kuvitus Itämeren merenalaisesta elämästä. Teoksessa on myös monia tarunomaisia eläimiä, jotka muistuttavat Janssonin työstä lastenkirjailijana. Löytyypä teoksesta myös erityinen vihreä merenolento, jonka tiukka katse muistuttaa rakastetusta Pikku Myystä.
Molempia muraaleita koristaa myös pieni Muumipeikko. Muumien suosion kasvaessa, osa haminalaisista uskoi “heidän” Muumipeikkojensa olleen Tove Janssonin ensimmäiset. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä muumeja esiintyi Janssonin teoksissa jo vuosia aikaisemmin ja ensimmäiset Muumi-tarinatkin julkaistiin jo 1940-luvulla.
Muraalien ennakkomaksu mahdollisti joukon uusia maalauksia
Ennakko, jonka Tove Jansson sai muraaleista, oli tervetullut helpotus taloutensa kanssa painivalle Janssonille. Toisinaan hän käytti teoksiaan maksuna esimerkiksi hammaslääkärikäynneistä tai tupakasta.
Osan muuraleista saamastaan ennakosta Jansson käytti velkojen ja maksamattomien verojen maksuun. Lisäksi hän osti maalauspohjia studiolleen ja sai lopuilla rahoilla hankittua itselleen vielä hienon laukun ja uuden mekon.
Näyttely auki elokuun puoliväliin asti
Seinämaalausten lisäksi Tove Jansson ja meri -näyttely esittelee kymmenia Tove Janssonin öljymaalauksia ja kuvituksia ja mukana on niin kuvaavampia töitä kuin abstrakteja merimaisemiakin. Teoksista voi nähdä, kuinka Janssonin tyyli on muuttunut vuosien aikana, sillä näyttelyn vanhimmat teokset ovat 1930-luvulta ja uusimmat 1960-luvun lopusta. Erilaisista tyyleistä huolimatta teosten teema on kuitenkin sama – meri.
Näyttely on avoinna yleisölle Haminan raatihuoneella 13. elokuuta 2022 saakka.
Maalausten copyright: Tove Jansson
Kuvien copyright: Maija Toivanen / HAM
Tove Janssonin maalaamat Haminan Seurahuoneen seinämaalaukset
Tove Jansson maalasi kauniit seinämaalaukset Haminaan Haminan kaupungin 300-vuotisjuhlien kunniaksi 1950-luvun alkupuolella.
Tove Jansson toi julkisten tilojen seinämaalauksillaan valoa ja väriä sodista toipuvaan Suomeen – katso kuvat!
Taiteilija Tove Jansson teki itsensä tunnetuksi Muumien lisäksi myös suurien julkisten tilojen seinämaalauksilla ja teoksilla 1940-luvulta eteenpäin. Janssonin julkisten tilojen monumentaalitöissä käyttämät aiheet olivat usein pakoa sodan ankarasta todellisuudesta ja kurjuudesta –…
Tove Janssonin maalaamat seinämaalaukset Kotkassa
Tiestikö, että Tove Jansson on maalannut upeat seinämaalaukset Kotkaan? Maalaukset tehtiin ammattikoulun ja yksityisen lastentarhan tiloihin.