Tove-festivaali Tampere on kohta täällä! Seuraava Suomessa järjestettävä Tove-festivaali nähdään Muumimuseon kotitalossa, Tampere-talossa perjantaina 2. joulukuuta 2022. Vieraina ovat esimerkiksi Finlandia-palkittu kirjailija ja käsikirjoittaja Johanna Sinisalo, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta työskentelevä muutosjohtaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Yacine Samb sekä säveltäjä ja muusikko Lauri Porra. Festivaalin liput ovat nyt myynnissä.
Tove-festivaali juhlistaa taiteilija ja kirjailija Tove Janssonia ja kerää yhteen arvostettuja suomalaisia kulttuuri- ja ajankohtaisvaikuttajia, joita kaikkia yhdistää rakkaus Janssonin monipuolista tuotantoa kohtaan.
Tove-festivaali saapuu ensimmäistä kertaa Tampereelle. Festivaalia on vietetty myös Tukholman Fotografiska-museossa maaliskuussa 2020 sekä Helsingin Svenska Teaternissä syyskuussa 2021 ja Islannin Reykjavikissä syykussa 2022.
Kurkistus Tove-festivaali Tampere -ohjelmaan
Jokaisella Tove-festivaalilla on paikallisia piirteitä, ja konsepti ammentaa kyseisen paikkakunnan yhteydestä Tove Janssoniin. Jansson lahjoitti muumitaiteen kokoelmansa Tampereelle vuonna 1987, ja nyt teoksia voi ihailla maailman ainoassa Muumimuseossa Tampere-talossa. Tampereen Tove-festivaalin ohjelma ja vieraat on nyt julkaistu. Tapahtuman juontaa näyttelijä Christoffer Strandberg.
Yhdeksi panelistiksi saapuu tamperelainen Finlandia-palkittu kirjailija ja käsikirjoittaja Johanna Sinisalo, joka päätti ryhtyä kirjailijaksi luettuaan viisivuotiaana Tove Janssonin kirjan ”Muumipeikko ja pyrstötähti”. Yhdeksän romaanin lisäksi Sinisalo on kirjoittanut lyhytproosaa sekä käsikirjoituksia elokuviin, tv-sarjoihin ja sarjakuviin, muun muassa useisiin Muumilaaksoon sijoittuviin sarjakuviin. Hän on julkaissut artikkeleita ja esseitä sekä pitänyt yleisöluentoja Tove Janssonin elämäntyöstä, erityisesti Muumi-kirjoista sekä Tove ja Lars Janssonin (19o6–2000) Muumi-sarjakuvista.
”Tove Jansson muistetaan parhaiten Muumilaaksostaan, ja siksi välillä unohtuu, että hän kirjoitti ja maalasi mestarillisesti myös aikuisille yleisöille. Ihailen häntä suuresti kirjailijana ja käsikirjoittajana, joka osasi yhdistää mielikuvituksen huiman lennon tarkkanäköiseen ja lämpimän humoristiseen hahmojen kuvaukseen. Koska Tampere-talon Muumimuseo suorastaan tulvii Janssonin seikkailuhenkeä, en voi kuvitella Tove-festivaalille Tamperetta parempaa paikkaa”, Sinisalo kertoo.
Sinisalo keskustelee tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta työskentelevän muutosjohtajan, puhujan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan Yacine Sambin kanssa haastavissa tehtävissä toimivista rohkeista naisista, jollainen Tove Janssonkin aikanaan oli. Panelistit kertovat myös, miten Jansson ja hänen elämänsä ja taiteensa on vaikuttanut ja inspiroinut heitä työssään. Keskustelua luotsaa Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.
Illan toinen paneelikeskustelu pureutuu Janssonin kykyyn kirjoittaa pehmeää kapinaa ja rohkeita ajatuksia helposti lähestyttävään muotoon. Keskustelemassa ovat muumien parissa kasvaneet tamperelaiset milleniaalit, aktivisti ja sanataiteilija Piki Rantanen ja toimittaja ja juontaja Sean Ricks. Keskustelua johtaa Moomin Charactersin tuottaja Nanette Forsström.
Keskusteluiden lisäksi luvassa on Janssonin alkuperäisten laulutekstien tulkitsijana tunnetun näyttelijä ja laulaja Emma Klingenbergin esittämiä lauluja, joita kuullaan Tampereella ensimmäistä kertaa myös suomen kielellä. Suomenkieliset käännökset on tehnyt Sirke Happonen. Stratovarius-yhtyeestäkin tuttu säveltäjä ja basisti Lauri Porra on luonut musiikkia Muumien tavaramerkille. Muumilaakson vuodenajat -konserttikokonaisuudessa yhdistyvät Janssonin alkuperäiset kirjoihin piirretyt kuvitukset sekä Porran niiden ympärille säveltämä musiikki.
”Muumilaakson vuodenajat on ollut todella inspiroiva ja läheinen projekti minulle ja odotan innolla esiintymistämme Tove-festivaaleilla Tampere-talolla”, Porra kertoo.
Uusia näköaloja, uusia oivalluksia
“Tove Jansson oli ajassaan erityisen rohkea ja edistyksellinen nainen, joka niin työllään kuin tavallaan elää auttoi murtamaan vanhoillisia normeja. Hänen työstään inspiroituneena tämä Tove-festivaali kokoaa yhteen erittäin vaikuttavan joukon ihmisiä, jotka omilla erityisalueillaan tekevät uraauurtavaa työtä mahdollistaakseen tasa-arvoisemman, inklusiivisemman ja onnellisemman maailman. “, Moomin Characters Oy:n toimitusjohtaja Roleff Kråkström kertoo.
“Meitä ilahduttaa myös se, että tapahtuma päästään järjestämään Tampereella. Sen lisäksi, että Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki, se on Tove Janssonin alkuperäisen muumitaiteen koti: Jansson lahjoitti 1986 Tampereen taidemuseolle valtavan kokoelman esimerkiksi muumikirjojen alkuperäiskuvituksia”, Kråkström lisää.
Varsinaisen lavaohjelman jälkeen ilta jatkuu saariston makumaisemista inspiroituneella ruokailulla ja tunnelmallisilla jatkoilla Muumimuseossa. Museossa soi Tove Janssonin ajan musiikki ja Ateljeessa on ravintola Tuhton baari. Elämyksellisessä Muumimuseossa on esillä Janssonin alkuperäisiä kuvituksia ja tämän taiteilijapuolison Tuulikki Pietilän (1917–2009) kolmiulotteisia kuvaelmia. Observatorion vaihtuvana näyttelynä nähdään Toven kirjahyllystä, jossa pohditaan mitä kodin kirjasto kertoo omistajastaan.
Tutustu tarkempaan ohjelmaan Tamperetalon sivuilla.
Osta Tove festivaali Tampere -liput nyt
Tove-festivaalin liput maksavat 59 euroa, ja ne ovat myynnissä Tampere-talon lipunmyynnissä ja Lippu.fi-myyntikanavissa. 35 euron lisähintaan (lipun hinta 94e) on mahdollista nauttia myös festivaali-illan päättävä Tove Janssonin teemaruokailu, joka sisältää Tampere-talon buffetpöydän antimien lisäksi jatkojuhlat Muumimuseossa puoleen yöhön asti.
Festivaalin keskustelut käydään suomen kielellä.
Jumalanpilkka Tove Janssonin kirjallisuudessa – ja muita harvinaisia herkkuja ensimmäisestä Tove-festivaalista
Uskonto ei ehkä ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleen tulee Tove Janssonista, mutta jos tarkastellaan tarkkaan, löydät raamatullisia kuvituksia sekä Muumi-kirjoista että hänen aikuisproosasta.
“Tove Jansson heiluttaa pientä sateenkaarilippua” – Queer-teemat Muumi-tarinoissa
Vuonna 2021 Helsingissä järjestetyillä Tove-festivaaleilla keskusteltiin muun muassa queer-teemoista Tove Janssonin kirjallisuudessa.
Muumien musiikki – Muumilaakson taika muuntuu säveliksi
Miltä Muumilaakso kuulostaa? Tove-festivaaleilla kolme muusikkoa, joille Muumien musiikki tarkoittaa eri asioita, kertoi ajatuksiaan.