Pikku Myy on Muumiperheen pieni, mutta pippurinen ystävä. Rakastettu Pikku Myy on monien suosikkihahmo Muumi-tarinoista. Tämän artikkelin avulla voit tutustua häneen hieman paremmin!
“Ja sitten pyydät anteeksi ja annat heille makeisia.”
Pikku Myy, kirjasta Vaarallinen juhannus (1954)
Pikku Myy mainitaan ensimmäisen kerran kirjassa Muumipapan urotyöt (1950), joka kertoo Muumipapan seikkailuista ennen elämää Muumilaaksossa. Kirjassa Muumipappa kaihomielisesti ja reippaasti värittäen muistelee aikoja, jolloin hän ja Nuuskamuikkusen ja Nipsun isät elivät myrskyisää nuoruuttaan.
Pikku Myy asuu muumien kanssa Muumitalossa, vaikka hän ei olekaan heille sukua. Myy on mielellään mukana monissa muumien seikkailuissa, sillä hän on luonteeltaan rohkea ja peloton. Joskus hän tuntuu oikein rakastavan pieniä katastrofeja.
Muumipapan urotyöt -kirjassa Muumipappa kertoo Pikku Myyn syntyneen juhannusyönä. Pikku Myyllä on yhteensä huimat 36 sisarusta, joista monet tuntevat Mymmelin ja Nuuskamuikkusen. Pikku Myyllä ja tämän sisaruksilla on sama äiti: Mymmeli (vanhempi). Pikku Myyn sukulaisista myös isoäiti ja isotäti tavataan kirjassa Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1962).
Muumiperhe adoptoi Pikku Myyn sarjakuvassa Talonrakennus (1956).
– Nyt minä haluan taas nukkua, sanoi pikku Myy. – Minä nukun aina parhaiten taskussa.
Kirjasta Vaarallinen juhannus (1954)
Pikku Myy on ärhäkkä ja pippurinen – mutta kuitenkin ystävällinen. Hän saattaa kiukutella pienistäkin asioista, mutta ei ole koskaan toisille tahallaan ilkeä. Kun toiset tunteilevat välillä hiukan liikaakin, Pikku Myy palauttaa heidät nopeasti maan pinnalle terävillä oivalluksillaan.
Kirjassa Toven matkassa – muistoja Tove Janssonista (2002) Tordis Ørjasæter kertoo Tove Janssonin kuvanneen Pikku Myyn roolia näin: “Niin, katsos, hän on erittäin kätevä ja käyttökelpoinen. Tarvitsin jonkun vastavoiman muumiperheen avuttomalle tunteellisuudelle. Jos hänet ottaisi pois, jäljelle jäisi pelkkää kritiikitöntä myöntelyä.”
“On mukavampi käsitellä pieniä konnia, jotka menevät helposti rikki.”
Pikku Myy, kirjasta Vaarallinen juhannus (1954)
Piristä päivääsi Pikku Myy -tuotteiden avulla
Kuten varmaan tiedätkin, Pikku Myyn on koonnut kirkkaat oranssinpunaiset hiuksensa sipulin muotoiseksi nutturaksi päälaelleen ja yllään hänellä on useimmiten punainen mekko.
Haluaisitko sinäkin piristää vaatekaappiasi ripauksella punaista? Tutustu verkkokauppamme Pikku Myy -vaatteisiin ja -asusteisiin täällä!
Sotkuisuus ja epäjärjestys eivät kiusaa Pikku Myytä lainkaan: oikeastaan elämä on silloin paljon jännittävämpää. Pienikokoisena hän mahtuu piiloon maitokannuun tai keittiön laatikkoon kauhojen ja vispilöiden sekaan. Joskus hän menee nukkumaan Nuuskamuikkusen taskuun.
Kaipaako sinunkin keittiösi Pikku Myyn mentäviä esineitä? Verkkokaupastamme löydät Pikku Myy -aiheisia aterimia, sisustusesineitä, petivaatteita ja muita hauskoja esineitä!
Valikoimissamme on Pikku Myy -tuotteita kaikenikäisille! Tutustu koko Pikku Myy -valikoimaamme verkkokaupan puolella.
Tiesitkö näitä asioita Nuuskamuikkusesta?
Olet kenties lukenut Nuuskamuikkusesta, tuosta filosofisesta kulkurista, Muumi-kirjoista. Mutta tiesitkö näitä asioita hänestä?
Nuuskamuikkusen ja Mymmeleiden sukupuu
Muumikirjoissa esitellään Mymmeleiden sukulaisia useiden sukupolvien ajalta. Mymmelit, Pikku Myy sekä Nuuskamuikkunen kuuluvat kaikki mymmeleiden sukuun.
Kuinkas sitten kävikään? oli Tove Janssonin läpimurtoteos – Katso minidokumentti kirjan synnystä
Kuinkas sitten kävikään? oli Tove Janssonin läpimurtoteos kansainvälisillä areenoilla. Katso kirjasta kertova minidokumentti, joka näyttää ensimmäisen Muumi-kuvakirjan uudessa valossa!