Mymmeli (nuorempi) on Pikku Myyn isosisko ja mielikuvitukseltaan vilkas tapaus – kerta toisensa jälkeen hän narraa kuulijoitaan sepittämillään hullunkurisilla tarinoilla.
Mymmeli joutui jo varhain kaitsemaan lukuisia pikkusisaruksiaan, mutta vastuu heistä oli kerrassaan liikaa hänen huolettomalle sielulleen! Hän viettää mieluummin itsenäistä elämää Muumilaaksossa, jossa hän nauttii elämän pienistä iloista ja tekee mitä tahtoo, vailla huolta huomisesta.
Mymmeli on tarinankertoja vailla vertaa ja vetää usein kuulijoita nenästä – vaikkapa kertomalla, että hän tuli maailmaan näkinkengässä, tai että hänellä on eno, jonka parrassa asuu kaksi valkoista hiirtä – mutta vain koska hänellä on tylsää. Hän osaa olla myös dramaattinen. Kun Muumipappa ystävineen tapaa Mymmelin ensimmäisen kerran, tämä kertoo heille olevansa kauhean kipeä… vaikka oikeasti hänet on vain jätetty kotiin muiden lähtiessä juhliin, koska hän on käyttäytynyt niin mahdottomasti.
”Nuuskamuikkunen on Mymmelin velipuoli.”
Myös Mymmelin äiti on nimeltään Mymmeli, mikä saattaa joskus aiheuttaa hämminkiä! Äiti ja tytär ovat molemmat huolettomia luonteita ja nauttivat elämästä täysin rinnoin. Kaikkien naispuolisten sukulaistensa tavoin Mymmeli on sitonut pitkän punaisen tukkansa päälaelleen, jossa keikkuu ”uljas mymmelinuttura, sileä ja napakka ja punertavankeltainen kuin pieni sipuli”. Hiukset ovat hänen ylpeydenaiheensa – ja rouva Vilijonkan kateuden kohde. Mymmeli kampaa hiuksiaan usein ja pesee ne sadevedellä joka viides päivä. Toisin kuin pyöreä äitinsä ja pikkuinen sisarensa, hän on kevyt ja hoikka ja hänellä on pitkät sääret. Nuuskamuikkunen on hänen velipuolensa.
Mymmeli esiintyy ensimmäisen kerran kirjassa Muumipapan urotyöt (1950, suomennos 1963). Hän on myös yksi päähenkilöistä kuvakirjassa Kuinkas sitten kävikään? Kirja Mymmelistä, Muumipeikosta ja pikku Myystä (1952).
Miten Mymmeli hurmaa juhlakansan?
Hän tanssii ihanasti ja oppii nopeasti myös näyttelemään. Kun muumiperhe eräänä juhannuksena päätyy asumaan teatteriin ja Muumipappa kirjoittaa koko seurueelle näytelmän, hän vaatii, että jalopeuran on ehdottomasti syötävä hänen henkilöhahmonsa näytelmän lopussa.
Mistä Mymmeli unelmoi?
Mymmeli haaveilee romanssista, mutta hänellä ei oikein ole onnea rakkaudessa, varmaankin siksi että hän usein hullaantuu varsin epäsopiviin kandidaatteihin, kuten merirosvoon tai talviurheiluhulluun. Onneksi hän ei ole murehtivaista sorttia, vaan piristyy pian ja jatkaa elämäänsä.
Tiesitkö tämän Mymmelistä?
Hän asusti hetken aikaa kummitussaarella Muumipapan ja tämän ystävien Fredriksonin, Juksun ja Hosulin kanssa.
Mymmeli Muumi-kirjoissa:
- ”Tiedättekö, että minä tulin maailmaan näkinkengässä enkä ollut vesikirppua isompi, kun äiti löysi minut akvaariostaan?” (Muumipapan urotyöt, 1950, suomennos 1963)
- ”Rakkaat lukijat, oman itsenne tähden kehotan teitä olemaan hyvin varovaisia mymmeleiden suhteen. He ovat kiinnostuneita kaikesta eivätkä mitenkään kykene ymmärtämään, ettei joku ole kiinnostunut heistä.” (Muumipapan urotyöt, 1950, suomennos 1963)
- ”Sillalla voi lojua ja katsella miten vesi virtaa sivu. Taikka sitten voi hyppiä, tai kahlata suon poikki punaisissa saappaissa. Tai käpertyä kuuntelemaan sateen rummutusta katolla. Viihtyminen on hyvin helppoa.” (Muumilaakson marraskuu, 1970)
- ”Nyt minä olen villeydestä pakahtumaisillani, Mymmeli ajatteli. Voisin tehdä mitä tahansa enkä kumminkaan tee yhtään mitään. Voi miten hauskaa on tehdä ihan mitä haluaa.” (Muumilaakson marraskuu, 1970)
- ”Ota ihan rauhallisesti vaan, ei koko laaksossa ole mitään pahempaa kuin me itse.” (Muumilaakson marraskuu, 1970)
Nuuskamuikkunen, viisas seikkailija
Nuuskamuikkunen on filosofi ja kulkuri, joka pitää yksinkertaisista asioista – kalastamisesta, huuliharpun soitosta ja öisistä vaelluksista.
Muumi-persoonallisuustesti: Mikä hahmo olet?
Tee Muumi-persoonallisuustesti! Kymmenen nopean kysymyksen avulla selvität, ketä Muumilaakson asukasta muistutat eniten.
Pikku Myy, pieni mutta pippurinen
Pikku Myy on ärhäkkä ja itsenäinen tuittupää, joka asuu muumiperheen kanssa Muumitalossa. Hän on kooltaan niin pieni, että häntä tuskin näkee.
Nuuskamuikkusen ja Mymmeleiden sukupuu
Muumikirjoissa esitellään Mymmeleiden sukulaisia useiden sukupolvien ajalta. Mymmelit, Pikku Myy sekä Nuuskamuikkunen kuuluvat kaikki mymmeleiden sukuun.
Kuinkas sitten kävikään? oli Tove Janssonin läpimurtoteos – Katso minidokumentti kirjan synnystä
Kuinkas sitten kävikään? oli Tove Janssonin läpimurtoteos kansainvälisillä areenoilla. Katso kirjasta kertova minidokumentti, joka näyttää ensimmäisen Muumi-kuvakirjan uudessa valossa!
Vilijonkat, siisteyden ja rutiinien pikkutarkat vaalijat
Vilijonkat ovat tarkkoja kodistaan, jonka nurkkia he tomuttavat, kuuraavat ja kiillottavat alituiseen. Moni vilijonkka on silti saavuttanut tasapainon velvollisuuksien ja vapauden välillä.