Muumit Japanissa: historiasta nykypäivään

Ensimmäiset japaninkieliset käännökset Tove Janssonin kirjoista julkaistiin 60-luvulla, ja pian sen jälkeen ilmestyivät japanilaiset Muumi-animaatiot. Nykyisin Japanista löytyy useita Muumi-kauppoja ja -kahviloita, teemapuisto sekä valtava fanijoukko; Muumien näkyvyyttä Japanissa ei voi olla huomaamatta. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan sekä Muumien historiaan Japanissa että kaikkeen muumimaiseen mitä maasta löytyy tänä päivänä.

Olitpa sitten suuri muumifani tai utelias matkailija, tässä artikkelissa pääset matkalle muumien historiaan Japanissa sekä tutustumaan maan tämänhetkisiin Muumi-kohteisiin! Jos etsit jotain tiettyä, voit hypätä suoraan osioihin:

➡️ Muumien historia Japanissa
➡️ Moominvalley Park
➡️ Muumi-kaupat
➡️ Muumi-kahvilat
➡️ Muumitarinat ja -adaptaatiot japaniksi
➡️ Hyödyllisiä linkkejä

 

Muumien historia Japanissa

Muumiromaanit japaniksi 📚

Kaikkien aikojen ensimmäinen muumitarina, Muumit ja suuri tuhotulva, julkaistiin alun perin ruotsiksi vuonna 1945, Muumipeikko ja pyrsötähti seuraten vuonna 1946 – siitä kului vielä pari vuosikymmentä kunnes muumitarinat alkoivat tulla suosituksi ympäri maailmaa.

Muumikirjojen saapuessa Japaniin, kiinnostus kasvoi nopeasti, ja kahdeksan romaanin japaninkieliset painokset julkaistiin lyhyessä ajassa 60-luvun lopun ja 70-luvun alun aikana.

Muiden kielten tapaan monet hahmojen ja paikkojen nimet on vaihdettu alkuperäiskielestä – esimerkiksi, japaniksi Hattivatit ovat nimeltään ”Nyoronyoro” ja Niiskuneiti on ”Non-non”.

Japanilaiset Muumi-animaatiot 📺

Hyvin pian ensimmäisten japanilaisten muumikirjojen ilmestymisen jälkeen, Fuji Television -verkko julkaisi 65 jakson mittaisen muumitarinoista inspiroituneen animaatiosarjan. Mūmin (”Muumi”) esitettiin Japanissa vuosina 1969-1970.

Sarja näyttäisi monille muumifaneille nykyisin todella oudolta: Muumilaakson hahmoja oli vaikea tunnistaa ja tarinat sisälsivät väkivaltaa, alkoholia ja autoja – animaation esittämä maailma oli hyvin erilainen kuin se, jonka Tove Jansson oli luonut.

Tästä syystä Tove ei koskaan hyväksynytkään sarjaa, eikä sitä siksi julkaistu Japanin ulkopuolella. Toinen, lapsiystävällisempi ja oikeita muumitarinoita lähemmäs osuva sarja, Shin Mūmin (”Uusi muumi”), julkaistiin vuonna 1972 kansainvälisesti.

Lähes kaksi vuosikymmentä myöhemmin, maailmanlaajuinen ilmiö Muumilaakson tarinoita (japaniksi “Tanoshi Mūmin Ikka”) julkaistiin vuonna 1990. Myös tämän animaation juuret ovat Japanissa: sarja oli japanilaisten, hollantilaisten ja suomalaisten tuottajien yhteistyön tulos. 

Moni fani ei tiedäkään, että Japanissa sarja sai jatkoa 26 lisäjaksolla. Monissa Tyynenmeren valtioissa uusi sarja, Delightful Moomin Family: Adventure Diary, nähtiin Muumilaakson tarinoita -sarjan toisena kautena. Sitä ei koskaan dubattu englanniksi tai eurooppalaisille kielille.

Tove Janssonin vierailut Japanissa 🧳

Tove oli aina japanilaisen estetiikan fani ja keräsi taidegrafiikkaa tunnetuilta taiteilijoilta, kuten Hiroshigelta ja Hokusailta

Tove vieraili Japanissa ensimmäisen kerran 70-luvun alussa, kun hän matkusti ympäri maailmaa puhumassa muumitarinoista kumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa.

Tämän vierailun aikana Tove piti puheen 800 ihmiselle Tokiossa. Boel Westin kirjoittaa auktorisoidussa Tove-elämäkerrassaan miten Tove aloitti japanin kielen opiskelun kuukausia ennen matkaa japanilaisen arkkitehdin avustuksella, jotta hän voisi pitää koko puheensa japaniksi. Tämä oli tietenkin menestys ja kuvaa hyvin Toven erityistä suhdetta japanilaisiin faneihinsa ja heidän kulttuuriinsa.

Tove in Japan
Tove in Japan in the 1970s (A photo from Tove Jansson’s archives)

Alun perin vuonna 1987 julkaistuun, mutta vasta äskettäin englanniksi käännettyyn kertomuskokoelmaansa Travelling Light, Tove kirjoitti tarinan nimeltä ”Correspondence”, joka sisälsi sarjan japanilaistytön ja hänen suosikkikirjailijansa Janssonin välisiä kirjeitä. Kaunis kirjeenvaihto on todennäköisesti peräisin Toven todellisesta vuorovaikutuksesta lukijoiden kanssa – hän vastasi kaikkiin fanikirjeisiin henkilökohtaisesti.

Nykyiset Muumi-kohteet Japanissa

Moominvalley Park 🏞️

Moominvalley Park
📍 357-0001 Miyatazawa, Hanno City, Saitama Prefecture 327-6

Japanissa asuvat tai sinne matkustavat muumifanit saivat vuonna 2019 aivan uuden syyn olla innoissaan, kun maassa avattiin ensimmäinen Muumi-teemapuisto. 

Moominvalley Park on rakennettu pohjoismaisen ulkoilma-aktiviteettialueen rinnalle Hanno Cityyn. Metsän ja järven ympäröimään puistoon on rakennettu Muumilaakso, joka todella kuljettaa kävijät muumien maailmaan.

Voit tutustua Muumitaloon neljässä kerroksessa, tavata kaikki suosikkihahmosi ja käydä teatterielämyksissä muiden jännittävien aktiviteettien joukossa.

Moominvalley Parkin 5-vuotisjuhlavuosi

16. maaliskuuta 2024 Moominvalley Park viettää 5-vuotisjuhlaa! Tässä on viisi erityistä asiaa, jotka järjestetään puistossa juhlakuukauden aikana:

1️⃣ Kaikki vuosipäivänä (16. maaliskuuta) puistossa vierailevat saavat vuosipäivän logolla koristellun japanilaisen ”tenugui”-liinan!

2️⃣ Juhlavuoden ilotulituksia järjestetään 13 eri päivänä maaliskuussa.

3️⃣ Erikoisvieraita, kuten japanilaisia näyttelijöitä, vierailee Emma-teatterissa joka lauantai maaliskuun ajan.

4️⃣ Uusi kohde, Teatteri Muumilaakso, esittää animaation, joka perustuu kirjaan Kuka lohduttaisi Nyytiä?.

5️⃣ Puistoon on sijoitettu viisi uutta valokuvausmahdollisuutta hahmopatsaiden kanssa.

 

Moominvalley Park -muki

Psst! Onko sinulla ensimmäinen Moominvalley Park -muki? Puiston avajaisten yhteydessä vuonna 2019, Moomin Arabia julkaisi erityismukin, jota myytiin ensiksi vain Japanissa.

Muki on saatavilla virallisesta Muumi-verkkokaupasta.

 

Muumi-kaupat ja -tuotteet 🛍️

Japanin ensimmäinen Muumi-kauppa avattiin Futakotamagawassa, Tokiossa vuonna 2012 – 13 vuotta sen jälkeen, kun ensimmäinen virallinen Muumi-kauppa avattiin Helsinkiin. Ennen tätä myymälää, Tokion Domeen vuonna 2003 avatussa ensimmäisessä Muumi-kahvilassa oli myymälänurkkaus, jossa myytiin erilaisia Muumi-tuotteita.

Muumi-tuotteiden tyyli Japanissa perustui aluksi pitkälti pohjoismaiseen elämäntyyliin: muodikkaat tuotteet muistuttivat faneja suomalaisesta kultturista, joka inspiroi laajalti myös alkuperäisiä muumitarinoita. Nykyään Japanin virallisessa Muumi-valikoimassa yhdistyvät pohjoismaiset maahantuodut tuotemerkit sekä tuhannet japanilaisten merkkien tuottamat tuotteet ja rajoitetut erikoisuudet.

Moomin shop Yokohama products

Alkuperäisiä kauppoja ei ole enää olemassa, mutta useiden viimeaikaisten avajaisten myötä Muumi-kaupat ovat vakiintuneet moniin Japanin kaupunkeihin. Tarjolla on yhä enemmän eksklusiivisia tuotteita, joista fanit toisella puolella maailmaa eivät ole koskaan edes kuulleet!

Tässä ovat tämänhetkiset viralliset Muumi-kaupat Japanissa:

Moomin Shop

Nämä ovat suuria myymälöitä, joissa on laaja tuotevalikoima, mukaan lukien sekä pohjoismaisia että japanilaisia tuotemerkkejä ja lanseerauksia, joita on saatavilla vain näissä kaupoissa!

yokohama shop front

 

Moomin Shop Futako Tamagawa
📍
Futako Tamagawa Rise Shopping Center, 2 Chome-21-1 Tamagawa, Setagaya City, Tokyo 158-0094, Japan

Moomin Shop Nagoya
📍6. kerros , Takashimaya Gate Tower Mall, 1-1-3 Meieki, Nakamura-ku, Nagoya

Moomin Shop Ginza
📍 3-1 Ginzanishi, Chuo-ku, Tokyo, 104-0061

Moomin Shop Osaka
📍 LUCUA Osaka, Floor 8, 3-1-3 Umeda, Kita-ku, Osaka-shi, Osaka, 530-8217 

Moomin Shop Yokohama
📍 Sotetsu Joinus, 1-5-1 Minamisaiwai, Nishi-ku, Yokohama City, Kanagawa

Moomin Shop CASUAL EDITION

Nämä ovat pienempiä kauppoja, joista jokainen on suunniteltu tietyn muumisarjakuvan pohjalta ja joista löytyy perustuotteiden lisäksi yksinoikeudella valmistettuja rajoitettuja tuotteita.

Moomin Shop Sapporo

 

Moomin Shop CASUAL EDITION Tennoji Mio Osaka
📍 Tennoji MIO, 6. kerros, 10-39 Hidenincho, Tennoji Ward, Osaka, 543-0055

Moomin Shop CASUAL EDITION Ueno Tokyo
📍 Atre Ueno WEST B1, 7-1-1 Ueno, Taito-ku, Tokyo

Moomin Shop CASUAL EDITION Yokohama
📍 2-16-B1 Takashima, Nishi-ku, Yokohama-shi, Kanagawa

Moomin Shop CASUAL EDITION Stellar Place Sapporo
📍 Sapporo Stella Place 5F, 2 Kita-5-jonishi, Chuo-ku, Sapporo City, Hokkaido

Muumi-kahvilat ☕ 🍰

Japanin ensimmäinen Muumi-kahvila (Moomin Café) avattiin Tokyo Domeen vuonna 2003. Sen jälkeen kahviloita ja pop-uppeja on ollut useita eri puolilla maata, ja tällä hetkellä Japanista löytyy yksi vakiokahvila.

Moomin Café Karuizawa
📍 Karuizawa Prince Shopping Plaza West, Karuizawa-cho, Kitasaku-gun, Nagano, Japan.

Muumipeikko-koristeisista cappuccinoista Hattivatti-kakkuihin, Moomin Café Karuizawa on erityinen vierailukohde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moomin (@moominofficial)

Moomin Patisserie

Vuonna 2024 Japanissa lanseerattiin uusi konsepti, Moomin Patisserie. Tammikuussa Osakassa avatusta ensimmäisestä pop-up -kahvilasta yli 10 muuhun kaupunkiin, Moomin Patisserie vaihtaa paikkaa joka viikko toukokuun 2024 loppuun asti.

Osaka Moomin Patisserie

Moomin Patisserie cookies

 

Muut Muumi-kohteet 🌳

The Towel Museum (Pyyhemuseo)

The Towel Museum
📍 2930 Asakurakami-kō, Imabari City

Matsuyamassa, Shikokussa, sijaitsevassa The Towel Museum -museossa on pysyvä näyttely ”Into the Moomin World”, johon kuuluu muun muassa 40-metrinen muumihahmojen koristelema pyyhe!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moomin (@moominofficial)

Tove Jansson Akebono Children’s Forest Park (Lasten puisto)

Tove Jansson Akebono Children’s Forest Park
📍 893-1 Azu, Hanno City, Saitama Prefecture 357-0046

Tove Jansson toimi inspiraationa Hannon kaupunkiin vuonna 1997 avatun Akebono Children’s Forest Park -puiston rakentamiselle. Puiston tavoitteena on luoda lapsille ja perheille viihtyisä ja taianomainen tila, jossa he voivat rentoutua. Periaatteena on elää sopusoinnussa luonnon kanssa – yksi muumitarinoiden keskeisistä teemoista.

 

Puistossa voit tuntea “Tove Janssonmaisen” tunnelman, ja ehkäpä löydät jopa muumitarinoita muistuttavia elementtejä, kuten uimahuoneen.

Muumitarinat ja -adaptaatiot japaniksi

Jos etsit Muumi-sisältöä japaniksi, tässä on muutamia vinkkejä.

Muumikirjat japaniksi 📚

muumit japani

Löydät muumiromaanit ja -kuvakirjat japaniksi virallisista japanilaisista Muumi-kaupoista sekä verkkokaupasta. Kirjoja voi olla saatavilla myös eri jälleenmyyjien kautta.

Muumisarjakuvat japaniksi 💭

muumit japani

Vaikka muumisarjakuvat eivät ehkä ole Japanissa yhtä tunnettuja kuin romaanit ja animaatiot, ne on käännetty japaniksi. Esimerkiksi, kirjat Moomin Comics Vol. 1-14, on kaikki julkaistu myös Japanissa. Sarjakuvateoksia voi löytää samoista paikoista kuin romaaneja ja kuvakirjoja.

2020-2021 Japaniin tuotiin myös useita kaupunkeja kiertävä erikoisnäyttely, Moomin Comic Strips Exhibition – the Art of Tove and Lars Jansson, jossa oli mukana harvinaisempia sarjakuvia käännettynä japaniksi ensimmäistä kertaa.

Vanhat Muumi-animaatiot japaniksi 📺

muumit japani

Alkuperäiset japanilaiset Muumi-animaatiot, Mūmin ja Shin Mūmin, julkaistiin 60-luvun lopulla ja 70-luvun alussa, jonka takia niitä on nykyään vaikea löytää. YouTubesta saattaa löytyä fanien tekemiä videoita eri jaksoista.

Myöskään 90-luvun sarjaa Muumilaakson tarinoita (Tanoshi Mūmin Ikka) ei valitettavasti pysty tällä hetkellä katsomaan virallisista suoratoistopalveluista Japanissa.

Muumilaakso-sarja japaniksi 💻

muumit japani

Muumit tuotiin 3D-tilaan ensimmäistä kertaa vuonna 2019, kun uusi sarja, Muumilaakso (“Moomin dani no Nakamatachi” japaniksi), julkaistiin maailmanlaajuisesti.

Ensimmäinen kausi alkoi Japanissa BS4K-kanavalla huhtikuussa 2019, ja sen näyttelijäkaartiin saatiin mukaan A-luokan ääniä, kuten Ikue Otani ja Koji Ochiai. Sarjan ensimmäinen ja toinen kausi ovat katsottavissa BS4K:lla.

Muumi-pelit japaniksi 🕹️

Odotettu musiikkipeli Nuuskamuikkunen: Muumilaakson melodia on vihdoin saatavilla PC Steamissä ja Nintendo Switchille maailmanlaajuisesti – myös japaniksi. Mobiiliversio julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Rebellious Snufkin

 

 

Japanissa on saatavilla myös useita muita Muumi-mobiilipelejä, joista monet ovat peräisin sieltä. Olet ehkä kuullut Moomin Movesta, paikannukseen perustuvasta mobiilipelistä, joka valloittaa parhaillaan Japania.

muumit japani

Kaveritaitoja muumien tapaan japaniksi

Kaveritaitoja muumien tapaan on Moomin Charactersin ja Punaisen Ristin yhteishanke, jonka tavoitteena on opettaa lapsille itsetuntemusta ja myötätuntoa ilmaisen oppimateriaalin avulla. Sekä opettajille että vanhemmille luotu materiaali on nyt saatavilla myös japaniksi.

Hyödyllisiä linkkejä

Moominvalley Park 🏞️

🔗 Nettisivut
🔗 Instagram

Moomin Shop Japan 🛍️

🔗 Nettisivut & verkkokauppa
🔗 Facebook
🔗 Instagram
🔗 X
🔗 LINE

Moomin Café Karuizawa ☕ 

🔗 Nettisivut
🔗 Instagram

Moomin Patisserie 🍰

🔗 Nettisivut
🔗 Instagram

Pidä silmällä näitä kanavia – uusia kauppoja avataan Japaniin myös vuonna 2024! 😉

 

9.6.2023

Muumifanin opas Suomeen

Muumi-opas Suomeen! Muumimaailmasta inspiroivaan Suomen saaristoon, koe Muumi-tarinat uudelleen vierailemalla näissä Muumi-kohteissa.