Kuinkas sitten kävikään? oli Tove Janssonin läpimurtoteos kansainvälisillä areenoilla. Katso kirjasta kertova minidokumentti, joka näyttää ensimmäisen Muumi-kuvakirjan uudessa valossa!
Tove Janssonin lastenkirjaklassikon Kuinkas sitten kävikään? Kirja Mymmelistä, Muumipeikosta ja Pikku Myystä on jäänyt vahvasti monen pienen lukijaan mieleen sekä saanut ansaitun klassikkostatuksen erityisesti Suomessa ja Pohjoismaissa.
Kirjan voimakkaat ja lastenkirjoille epätyypilliset värivalinnat, reiät sivuissa, yhä uudet yllättävät juoneenkäänteet sekä jopa pelottava miljöö – mukaan lukien jättiläisimuri sekä kadonneet äidit – tekivät kirjasta ainutlaatuisen omassa lajissaan jo ilmestymisvuonnaan 1952.
Katso kirjasta kertova lyhytdokumenttimme, joka näyttää sen uudessa valossa sekä valottaa sitä, mitä kaikkien kirjan osien – tarinan, kuvitusten, sivujen reiät, monimutkaiset värivalinnat ja painoprosessin – yhteensovittaminen on aikanaan Tove Janssonilta vaatinut. Kirja painettiin vain kolmivärisenä, mutta Jansson käänsi tämän kirjan eduksi leikkaamalla sivuihin reikiä halutessaan näyttää yhdellä silmäyksellä enemmän värejä, mikä itsessään jo luo teoksesta värikkään mestariteoksen.
Kirja painettiin vain kolmivärisenä, mutta Jansson käänsi tämän kirjan vahvuudeksi.
Videolla Janssonin lumoavat alkuperäiskuvitukset heräävät eloon uusien animatisointien sekä tuoreen siihen sovitetun, Stratovarius-yhtyeen basistina tunnetun Lauri Porran tekemän musiikin ansiosta.
Dokumentissa näet myös ensinäyttönsä saavaa arkistomateriaalia Åbo Akademin käsikirjoituskokoelmista, jossa Janssonin kirjastaan käsintekemät luonnokset ja miniatyyrimallinnokset paljastavat, kuinka monimutkainen prosessi kirjan luomisen takana on ollut, erityisesti vailla nykypäivän teknologiaa. Jansson teki luonnoksen valtavankokoiselle paperille, jonka hän viikkasi monin kerroin hahmotellakseen kuinka kirja painettaisiin. Prosessi on kaikkea muuta kuin yksinkertainen.
Tove Jansson kirjoitti myös pitkiä ja yksityiskohtaisia kirjeitä kustantajalleen varmistaakseen että kirja valmistuisi oikealla tavalla. ”Yksi virhe asettelussa voi pilata koko idean – – se on hieman hankalaa kaikkine reikineen”, hän kirjoitti Schildts-kustantamossa työskennelleelle kustantajalleen Thure Svedlinille.
Kuinka sitten kävikään? oli Tove Janssonin kansainvälinen läpimurtoteos, ja se teki Muumeista tunnettuja myös suomenkieliselle yleisölle, sillä se oli ensimmäinen suomeksi julkaistu Muumi-kirja, vaikka se julkaistiinkin vasta vuonna 1952! Palkittu kirja sekä shokeerasi että kiehtoi kriitikoita, ja suurin osa heistä oli yksimielisiä siitä, että se oli kerrassaan oivallinen – kertoo kirjallisuustutkija ja Janssonin elämäkertakirjailija Boel Westin.
Sodan varjo ensimmäisessä Muumi-tarinassa
Kuinka paljon sota vaikutti Tove Janssonin ensimmäiseen Muumi-tarinaan? Mitä Muumit voivat opettaa meille perheestä?
Muumi-kuvakirjat palaavat alkuperäiseen värimaailmaansa
Notice: [ Timber ] {{ post.preview }} is deprecated since Timber version 2.0.0! Use {{ post.excerpt }} instead. in /home/ubuntu/site/vendor/timber/timber/src/Helper.php on line 462
Turusta Åbo Akademin käsikirjoituskirjaston Tove Jansson -kokoelmasta löytyy muun materiaalin ohessa alkuperäinen vuonna 1952 ilmestyneen Kuinkas sitten kävikään? -kirjan käsikirjoitus, johon kuuluu olennaisena osana…
Kuka lohduttaisi Nyytiä? – Kuvakirjaklassikko yksinäisyydestä ja rohkeudesta
Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä? on kaikenikäisten rakastama klassikko. Katso minidokumentti kirjasta, joka koskettaa jokaista, joka on tuntenut itsensä yksinäiseksi.