Tove Janssonin ja hänen veljensä perustama yhtiö Moomin Characters rakentaa parhaillaan kansainvälistä suurkampanjaa, jonka tavoitteena on lisätä tietoutta Muumi-tarinoiden inspiraationlähteenä toimineen Itämeren tilasta ja sen suojelukeinoista sekä kerätä varoja työhön meren ja sen kulttuuriperinnön pelastamiseksi. Muumi-tarinoiden 75-vuotisjuhlavuoden 2020 alussa käynnistyvä kampanja toteutetaan yhteistyössä vesistöjen suojelussa kansainvälisesti ansioituneen John Nurmisen Säätiön kanssa.
”Muumipeikko sukelsi suureen laineeseen, jonka läpi aurinko paistoi suoraan. Ensin hän näki vain vihreitä valokuplia, sitten hiekalla keinuvia levämetsiä. Hiekka oli hienosti laineikasta ja sitä koristivat näkinkengät, jotka olivat sisäpuolelta ruusunpunaisia ja ulkopuolelta valkeita. Ulompana vesi muuttui tummemmaksi, ja sitten oli vain musta aukko, joka johti pohjattomuuteen. Silloin hän kääntyi, ponkaisi pintaan ja purjehti aallon mukana takaisin rantaan.”
Kirjasta Muumipeikko ja pyrstötähti, 1946
Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 75 vuotta ensimmäisen Muumi-tarinan, luonnonkatastrofin keskelle sijoittuvan “Muumit ja suuri tuhotulva”, julkaisusta.
Kuten jo ensimmäisessä Muumi-tarinassa, luonto, ja ennen kaikkea meri, on ollut läpi Tove Janssonin Muumi-tuotannon monien tapahtumien kiintopiste. Toisaalta se on tarinoiden olennaisin miljöö, joka sekä hauskuuttaa, koettelee että ihastuttaa Muumi-hahmoja, houkuttelee seikkailuun ja kätkee sisäänsä kiehtovan oman maailmansa. Toisaalta sen voi merkittävyydessään nähdä jopa omana hahmonaan, joka opettaa sekä Muumeja että lukijaa kuuntelemaan ja kunnioittamaan itseään ja luontoa.
Tove Janssonille meri oli koti. Se oli hänelle turvan, seikkailun ja inspiraation lähde, jonka äärellä hän asui, piirsi ja kirjoitti, ja jonka keskelle hän hakeutui kaivatessaan tilaa, vapautta ja luovuutta. Kuten hänen veljentyttärensä ja Moomin Charactersin taiteellinen johtaja Sophia Jansson on sanonut, Tove ”rakasti merta, kuten me kaikki, Muumipeikko mukaan lukien.” Hän loi Muumi-tarinat Pellingin saaristossa inspiroituneena meren kauneudesta ja voimasta.
Tätä Toven ja Muumien rakastamaa merta Muumi-yhteisö haluaa myös suojella.
Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä – #MEIDÄNMERI-kampanja apuun
Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä ja sen vakavin ympäristöongelma on rehevöityminen. Vaikka merta rehevöittävät ravinnepäästöt ovat viime aikoina vähentyneet, rehevöitymisen näkyvät merkit, kuten sinileväkukinnat, veden sameneminen sekä pohja-alueiden hapettomuus vaivaavat Itämerta edelleen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kiihdyttävät Itämeren rehevöitymistä entisestään. Muumi-tarinoista tutut leikit ja seikkailut meren rannoilla ja aalloilla eivät näyttäisi samalta nykypäivän ympäristössä.
“Me haluamme pitää merestä huolta ja suojella sitä kaikin voimin. Itämeren tulevaisuuden eteen tehdään jo nyt aivan upeaa työtä, ja haluamme olla mukana näissä talkoissa ja innostaa mukaan niin paljon ihmisiä ja erilaisia organisaatioita kun mahdollista”, Sophia Jansson sanoo.
Muumi-tarinoiden 75-vuotisjuhlavuonna 2020 käynnistyvä kampanja toteutetaan yhteistyössä vesistöjen suojelussa kansainvälisesti ansioituneen John Nurmisen Säätiön kanssa.
“Valitsimme John Nurmisen Säätiön työn lahjoitusten kohteeksi, koska he ovat edelläkävijöitä merensuojelutyössä ja he ovat tehneet upeaa, kansainvälisesti tunnustettua työtä Itämeren puhdistamisessa”, Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström kertoo. “John Nurmisen Säätiö on paras mahdollinen taho toteuttamaan tämän mittakaavan hanke.”
Kampanjan nimi on suomeksi #MEIDÄNMERI, ruotsiksi #VÅRTHAV ja englanniksi #OURSEA. “Toivomme, että kampanja ja sen Muumi-tarinoista nouseva yhteisöllisyys voisivat auttaa luomaan Itämeren ympärille edes hieman vahvemman tunteen siitä, että meri todella on meidän yhteinen meri, josta kaikki kymmenet miljoonat ihmiset sen rannikoilla saavat nauttia ja myös ottaa vastuuta”, Kråkström sanoo.
#MEIDÄNMERI-kampanjan varojenkeruu alkaa 1.1.2020, ja kampanja sekä osallistuvat tahot lanseerataan kokonaisuudessaan helmikuussa 2020 Vene-messujen yhteydessä. Monenlaisia osallistumismahdollisuuksia tulee löytymään kaikille – mukaan toivotaan kaikkia Itämeren ja Muumien ystäviä!
Muumi-tarinat rakkauskirjeenä merelle – 7 kaunista sitaattia, jotka vievät meren äärelle
Tove Janssonin luomissa Muumi-tarinoista huokuu rakkaus ja arvostus valtavaa, usein ennalta-arvaamatonta ja kaunista merta kohtaan.
Klovharun – Tove Janssonin kesäparatiisi toimi monen muumitarinan inspiraationlähteenä
’Yllättävän moni kulkee tuolla ja haaveilee saaresta’, Tove Jansson kirjoitti. Hän oli yksi niistä, joka sai toteuttaa oman unelmansa. Klovharun-saaresta tuli turvasatama, intohimo ja loputon inspiraation lähde.
Myrskyjen merkitys Tove Janssonin elämässä ja kirjallisuudessa
Lue myrskyjen mielenkiintoisesta merkityksestä Tove Janssonin elämässä ja taiteessa – aina muumitarinoista aikuisromaaneihin.