Muumi-sarjakuvanäyttelyn teoksista suurin osa on nähtävillä Japanissa nyt ensimmäistä kertaa

Moomin Comic Strips Exhibition – the Art of Tove and Lars Jansson on näyttely Muumi-aineistosta, jota ei ole koskaan aikaisemmin esitetty Japanissa. Sarjakuvasisarusten töitä esitellään kiertonäyttelyssä vaikuttavalla tavalla noin 280 alkuperäisen sarjakuvan ja luonnoksen voimin.

Ensimmäistä kertaa Tove Janssonin alkuperäisiä Muumi-kuvituksia esiteltiin Japanissa vuonna 1997 “Moomin and the Children of the Midnight Sun” -näyttelyssä, joka kiersi kuudessa eri paikassa ympäri maata. Siitä lähtien lukuisat Muumi-näyttelyt ovat ilahduttaneet Muumi-faneja Japanissa.

Muumi-sarjakuvat ovat osaltaan auttaneet Muumeja tulemaan laajalti tunnetuksi ja myötävaikuttanut Muumeja ympäröivään suosioon tänä päivänä ja Muumien 75-vuotisjuhlan kunniaksi Muumi-näyttely Japanissa keskittyy nimenomaan Muumi-sarjakuviin. Näyttely esittelee erityisesti sarjakuvista niitä, joita ei ole käännetty aiemmin japaniksi. Näyttely tuo esiin myös ainutlaatuisia hahmoja, jotka esiintyvät ainoastaan sarjakuvissa.

Moomin-comic-strips-exhibition-2020_small

Tove ja Lars Janssonin Muumi-sarjakuvien loistokas historia

Tove Janssonin (1914-2001) sarjakuvia alettiin julkaista brittiläisessä The Evening News -lehdessä vuonna 1954. Nuoremman veljen Lars Janssonin (1926-2000) avulla sarjaa julkaistiin yli 20 vuotta. Huippuvuosinaan Muumi-sarjakuvia julkaistiin yli 40 maassa, 120 sanomalehdessä, ja niitä luki 20 miljoonaa ihmistä.

Tove Jansson and Lars Jansson_photo Per Olov Jansson
Tove Jansson ja Lars Jansson. Kuva: Per Olov Jansson

Tove kirjoitti ja piirsi Muumi-sarjakuvia alkuperäiskielellään ruotsiksi, jotka veli Lars käänsi englanniksi The Evening News -lehteen. Vuonna 1957 Lars alkoi auttaa sisartaan myös käsikirjoituksissa, kun Tove tarvitsi aikaa myös muille samanaikaisille projekteille.

Ensimmäinen Muumi-sarjakuva, jonka Tove ja Lars tekivät yhdessä, oli #14 Muumipeikko villissä lännessä (1957). Sisarukset kirjoittivat tekstin yhdessä ja Tove piirsi kuvitukset. Vuonna 1959 Lars otti roolin Muumi-sarjakuvataiteilijana, antaen sisarelleen enemmän aikaa keskittyä taiteiliuuteen eikä ainoastaan sarjakuvien tekemiseen.

Lars ei ollut koskaan piirtänyt mitään, hän oli kirjailija. Harjoittelemalla hän kuitenkin kehitti taitojaan, ja ensimmäinen Lars Janssonin Muumi-sarjakuva #22 Muumin lamppu, julkaistiin vuonna 1960. Viimeinen Larsin tekemä Muumi-sarjakuva oli #73 Muumipeikko ja kymmenen säästöporsasta vuonna 1975.

Lars Jansson MOOMIN AND THE TEN PIGGY BANKS 1975_copy
Lars Jansson: Muumipeikko ja kymmenen säästöporsasta, 1975

”Kasvoin varhaislapsuudesta teinivuosiin asti isäni olkapäiden yli kurkkien hänen piirtäessään Muumi-sarjakuvia. Nimenomaan sarjakuvat esittelivät minulle koko Muumi-universumin”, Lars Janssonin tytär Sophia Jansson sanoo.

Näyttelyn ennennäkemätön teema ja sisältö

Tämän näyttelyn tekee ainutlaatuiseksi muun muassa se, että toisin kuin Japanin aikaisemmissa näyttelyissä, kaikki näyttelyn esineistö ja materiaali on Moomin Charactersin kokoelmasta. Tove ja Lars Jansson perustivat yrityksen 1950-luvulla huolehtimaan muumien tekijänoikeuksista, ja yritys on edelleen perheenjäsenten omistama.

Toven ja Larsin piirtämistä Muumi-sarjakuvista koostuva näyttely on ennennäkemätön – suurin osa näyttelyn teoksista on nyt nähtävillä Japanissa ensimmäistä kertaa. Ylipäätään Lars Janssonin sarjakuvia esitetään ensimmäistä kertaa Aasiassa tässä näyttelyssä ja tosiasiassa vain muutama alkuperäisestä sarjakuvasta on koskaan ollut esillä Suomen ulkopuolella. Näyttelyssä äärimmäisen mielenkiintoista on se, että Muumi-fanit voivat nyt tarkkailla erilaisuuksia Toven ja Larsin luomusten välillä.

Moomin-comic-exhibition-Japan-2020-Tove-and-Lars

Moomin-comic-plate

Tove-Jansson-Moomin-original-Moomin-Characters

Tove Jansson Moomins and the Martians sketch2 1957_copy Tove Jansson Moomins and the Martians sketch1 1957_copy

Tove Jansson Moomin and the Golden Tail 1958

 

Erityisesti Japanissa sarjakuvien tunnettuus on Muumi-kirjoja ja -animaatiosarjoja alhaisempi. Siksi tällä näyttelyllä tarjotaan paljon uutta ja kiehtovaa tietoa japanilaisille Muumi-faneille. Näyttelyn kuraattorit toivovat, että fanit nauttivat Muumien rikkaasta maailmasta ensimmäistä kertaa Japanissa julkaistujen 280 työn, kuten luonnosten ja alkuperäisten kuvien kautta. Osa näyttelyä ovat myös ensimmäistä kertaa japaniksi käännetyt sarjakuvat: #62 Muumipeikko Egyptissä, #68 Muumipeikko rikastuu, #71 Taistelu Muumilaaksosta sekä #73 Muumipeikko ja kymmenen säästöporsasta.

 

Tove-Jansson-Moomin-Lars-Jansson

Eksklusiivisia Muumi-tuotteita joiden joukossa Suomessa valmistettuja muumimukeja

Näyttelyssä vierailevilla asiakkailla on ainutlaatuinen mahdollisuus ostaa vain näyttelyyn kuratoituja Muumi-tuotteita, joita on valmistettu rajoitettuja eriä. Valikoimista löytyy muun muassa T-paitoja, astioita, laukkuja, avaimenperiä jne. Näitä tuotteita pääsee ostamaan näyttelyn sisäänpääsylipulla.

Moomin-comic-exhibition-products

 

Samaan aikaan Moomin Comic Strips Exhibition – the Art of Tove and Lars Jansson -näyttelyn avajaisten kanssa tuli Japanissa myyntiin myös Suomessa valmistetut Muumi-teemaiset mukit sarjakuvakuvituksilla. Voit lukea Japanissa suunnitelluista ja Suomessa VAJA Finlandin valmistamista mukeista lisää täältä:

Näyttely aloittaa kiertueen Matsuya Ginzasta

Näyttely avautui 24.9.2020 Matsuya Ginzassa, yhdessä Japanin ylellisimmistä ja arvostetuimmista tavarataloista. Lokakuun puolivälissä näyttely siirretään Sagawan taidemuseoon ja kolmas paikka on Ibarakin nykytaiteen museo. Historiallinen Muumi-sarjakuvanäyttely vierailee yhteensä yhdessätoista paikassa syyskuun 2022 loppuun mennessä.

Tervetuloa vierailemaan Muumi-sarjakuvanäyttelyssä!

  • Matsuya Ginza Department Store, Tokyo, 24.9.-12.10.
  • Sagawa Art Museum, Shiga, 24.10.2020-11.1.2021
  • Ibaraki Museum of Modern Art, Ibaraki, 16.1.-14.3.2021
  • Okayama City Museum, Okayama, maaliskuu – toukokuu 2021
  • Fukuoka Museum of Art, Fukuoka, toukokuu – heinäkuu 2021
  • Hiroshima Museum of Art, Hiroshima, heinäkuu – syyskuu 2021
  • Sogo Museum of Art, Kanagawa, marraskuu – tammikuu 2022
  • Nagasaki Museum of Art, Nagasaki, tammikuu – maaliskuu 2022
  • Ehime Museum of Art, Ehime, huhtikuu – toukokuu 2022
  • Fuji Art Museum, Tokyo, kesäkuu – elokuu 2022

22.7.2016

Miksi Tove Jansson lisäsi Muumimammalle esiliinan?


Notice: [ Timber ] {{ post.preview }} is deprecated since Timber version 2.0.0! Use {{ post.excerpt }} instead. in /home/ubuntu/site/vendor/timber/timber/src/Helper.php on line 462

Ensimmäisissä Muumi-kirjoissa sekä ensimmäisessä Muumi-sarjakuvassa Mumintrollet och jordens undergång rakastettu Muumimamma on ilman esiliinaa. Hänet tunnistaa muista Muumeista mustasta käsilaukustaan, jonka…